Nyitókép: NASA

 

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrkutatási Hivatal (NASA) ismét értékelhető adatokat kap a Voyager 1 űrszondától A Földtől legtávolabbi, emberi kéz által alkotott szonda novemberben állította le az adatküldést.  A szakértők megállapították, hogy az üres kommunikáció egy rossz számítógépes chiphez kapcsolódik, és módosították a szonda kódolását a probléma elhárítása érdekében.

 

A NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratóriuma végül sikert jelenthetett be, miután a múlt héten kapott  jó műszaki frissítést kapott.

 

A Voyager 1, amelyet 1977-ben a Jupiter és a Szaturnusz felfedezésére küldtek, jelenleg 24 milliárd kilométerre van a Földtől. Ikertestvére, a Voyager 2 pedig már 20 milliárd kilométerre távolodott el a Földtől. Mindkét szonda a csillagközi térben található, és az egyetlen olyan eszkör, amely valaha a helioszférán túl is működik, azaz a Plútón is túl. A Voyagerek a történelem két leghosszabb ideig működő szondái, bár eredetileg csak öt éves életkort jósoltak nekik.

 hirdetes_810x300  

 

 

A Voyager 1 jelenleg olyan messze van, hogy 22,5 óra alatt kapja meg a Földről érkező parancsot. Csapatának 45 órát kell várnia, hogy választ kapjon a szondától.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.