Lövöldözés volt egy német bevásárlóközpontban és egy gyorsétteremben Münchenben,  – írja a BBC és a CNN. Legkevesebb 9 áldozatot követelt a lövöldözés, 10 sebesültről tudunk. A város megtelt rendőrökkel és katonákkal, a német rendőrség közben már hivatalosan is terrortámadásnak minősítette a történteket. Cikkünket frissítjük.

 

06:25 – Egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár volt a péntek esti müncheni lövöldözés elkövetője – közölte a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője szombaton hajnalban. Hubertus Andrä müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a kilenc halálos áldozatot követelő lövöldözés elkövetőjének indítékairól egyelőre semmit sem tudnak, és nincs arra utaló jel, hogy lettek volna társai.

 

Holttestét 20.30-kor találták meg a bevásárlóközpont közelében egy mellékutcában, ahol a nyomozás első adatai alapján öngyilkosságot követett el. A támadóra tüzelt egy civil ruhás rendőr, boncolással kell megállapítani, hogy megsebesítette-e.

 

 hirdetes_300x300  

A fiatalember több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban. Egyetlen pisztollyal lövöldözött. Még nem tudni, hogy a fegyver milyen típusú és hogyan szerezte.

 

23:30 – A világ politikusai szinte kivétel nélkül részvétüket és megdöbbenésüket fejezték ki a mai események kapcsán. Barack Obama amerikai elnök biztosította a németeket, hogy bármilyen segítséget megad Németországnak, amelyre szüksége lehet a müncheni lövöldözés kivizsgálásában.

 

22:57 – Orbán Viktor táviratban fejezte ki részvétét a halálos áldozatokat is követelő müncheni lövöldözések kapcsán Angela Merkel német szövetségi kancellárnak és Horst Seehofer bajor kormányfőnek

 

22:50 –  A rendőrség közlése szerint eddig 9 áldozata van a lövöldözésnek. Az MTI és a TASR információi szerint sem magyar, sem pedig szlovák állampolgár nincs köztük.

 

ssssss
A bevásárlóközpont felülről. forrás: bbc.co.uk

 

22:15 – Elhagyhatják a bevásárlóközpont épületét a bennrekedt emberek. Arra utasították őket, hogy feltett kézzel jöjjenek ki.

 

21:44 – Továbbra sem találják a merénylőket, akikről jelenleg nagyon keveset tudhatunk. A müncheni rendőrség szerint nincs bizonyíték arra, hogy iszlamista terrortámadás történt.

 

21:30 – Több helikopterrel úton van Münchenbe a német rendőrség különleges terrorelhárító különítménye, a Grenzschutzgruppe 9 (GSG9) – jelentette a Bayerische Rundfunk (BR) péntek este (MTI).

 

fotos
Készültség a városban. forrás: STR/AFP/Index

 

21:15 – Az mno.hu írja a Bild német lapra hivatkozva, hogy végzett magával az egyik elkövető. Egy szemtanú szerint a fekete ruhát viselő támadó azt kiabálta: német vagyok és itt nőttem fel.

 

21:00 – Thomas Baumann rendőrségi szóvivő szerint az első támadás egy gyorsétteremnél történt, majd a merénylő átment az öt kilométerre levő bevásárlóközpontba. Itt a szemtanúk már három elkövetőről számoltak be.

 

gyr
forrás: index.hu/ Joerg Koch / Getty Images Hungary

 

20.32 – A tömegközlekedést az egész városban leállították. Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter elmondása szerint a tetteseket nem sikerült elkapni, három elkövető volt, akik több embert is megöltek.

 

19.54 Hatalmas pánik van a városban, több helyről is jelentettek lövöldözést, de valahol téves riasztás is volt, semmit sem lehet tudni biztosan. Valószínűleg csak a pláza körül lehetett támadás, de ott három fegyveres is volt. Az egész városban nyüzsögnek a rendőrök, több helyszínt is kiürítettek, egy esti sörfesztivált lefújtak.

 

 

 

19: 15 Az incidens az Olympia bevásárlóközpontban történt, jelenleg városszerte rendőrségi akció zajlik, a területet lezárták. Német jelentések szerint a környék felett rendőrségi helikopterek köröznek, a támadók 18.00 órát követően kezdtek el lövöldözni a bevásárlóközpontban.

 

 

BBC,CNN, origo.hu, hirado.hu
kép: bbc.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!