Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Armando Franca

 

A Die Zeit és az ARD közszolgálati televíziók értesülései szerint a kiszivárgott Pentagon-iratokban arról is lehet olvasni, hogy az amerikaiak a berlini védelmi minisztériumot is lehallgatták, méghozzá a német-kínai kapcsolatok viszonylatában.

 

A Mandiner beszámolójában emkékeztetett, hogy tíz éve Angela Merkel akkori német kancellárról is kiderült, hogy az USA lehallgatta. Akkor Merkel azt mondta, hogy „barátok között a lehallgatás nem lehetséges”.

 

A kiszivárgott iratok azonban ennek ellenkezőjét bizonyítják. Az iratok egy része szerint a német védelmi tárca addig nem akar szorosabban együttműködni Kínával, míg az nem válik „átláthatóbbá”.

 

 hirdetes_810x300  

Németország egyelőre érdemben nem reagált a botrányra, a balliberális (és amerikai narratívát követő) Zöldek szerint ennek két oka van: egyrészt a németek nem akarják rontani a kétoldalú kapcsolatokat a háború idején, másrészt Berlin is ki van szolgáltatva az amerikai hírszerzési információknak – mivel Németország nem része az Öt Szemnek, messze nincsenek olyan lehetőségei ezen téren, mint az angolszász hatalmaknak.

 

A dolog mindenesetre kicsit sántít. Eleve nem tűnik olyan információnak a védelmi minisztérium véleménye, ami megérdemelné a szigorúan bizalmas besorolást. Ám a puszta tény, hogy az USA egy újabb európai szövetségest hallgat le (immáron nem először), komoly politikai vihart kavarhat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!