Legutóbbi írásunkban a szlovák főváros és agglomerációja közlekedéséről írtunk, bemutatva a mindennapi ingázás és a Pozsonyon belüli egyéni közlekedés buktatóit. A témát a tömegközlekedési eszközökre átszállva folytatjuk.

A normális tendencia az utak eltömődésénél az, hogy az emberek a tömegközlekedés felé fordulnak. A busz nem tökéletes megoldás, hiszen Pozsony esetében ugyanabban a dugóban vesztegel, mint az autók, ezért nem is nagyon nőtt a buszok kihasználtsága. Attraktívabbá esetleg egy, a város szélétől végigvezető buszsáv tehetné, tehát hogy a tömegközlekedési eszközök vígan elzúgnának a személyautók dugója mellett. Utópia, de szép.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Sokkal hatékonyabb és szükségesebb lett volna a pozsonyi metró. Persze nem az az 50-es évekbeli szépszocialista elgondolás, ami egy valódi, két vonalon haladó metrórendszert képzelt el a városon belül.

A szocialista metroterv
A szocialista metróterv. Kép: wikipedia

A szocialista elképzelés elsősorban Ligetfalu közlekedési problémáját oldotta volna meg a Duna túlpartja felé. A lakónegyed tervezésénél a metró koncepció részét képezte. A 80-as években el is kezdték építeni, majd a renderszerváltás után ugyanazzal a lendülettel le is álltak vele, az elkezdett épületeket pedig mára benőtte a gaz.

2
Ahogy ma kinéz. A metrókocsik elkezdett depója. (Kép: pravda.sk)

Jött helyette az új metró terv. Ha egyáltalán nevezhetjük így. Egy „valódi”, kizárólag városon belüli pozsonyi metrórendszer azért is abszurd kicsit, mert maga a város is icipici. Egy földalattinak nem sok értelme van, ha az út végén rázendíthetünk Pataki Fehérholló Szellemtestvér Attila slágerére, miszerint minden sarkon álltam már. Akkor már mehetünk gyalog is. Persze Dévényújfalu vagy Ligetfalu összeköttetése szempontjából volna relevanciája, de kevesebb állomással a központban.

Az új megoldás a 2000-es évek végén felbukkant új terv lehetett volna, amit a média metróként emlegetett, valójában azonban egy kevert közlekedési rendszert vázolt fel. A leggyorsabb és legzökkenőmentesebb közlekedési mód egy város agglomerációja számára a vasút. Ezt szerette volna a városi vezetés és a közlekedésügyi minisztérium kicsit modernebbé és hatékonyabbá tenni, mégpedig úgy, hogy pár, ma már nem használt vasúti megállót vagy állomást újraélesztettek volna. Újak is szerepeltek a tervben, ahogy egy Récséből és a reptérről húzódó vasúti vonal is.

 hirdetes_810x300  

A vonatok a terv szerint a városon, pontosabban az alatta ásott alagutakon áthaladva amolyan metróként működtek volna földalatti állomásokkal például a buszpályaudvarnál vagy a Nemzeti Színháznál. Az állomásokat az a Vladimír Šimko tervezte volna, aki a bécsi metró több állomását is kiötlötte. Az eredeti terv szerint az észak felől érkező vonatok számára alakították volna ki a vonalat (például Nagyszombat, Szenc vagy Galánta). A RegioJet továbbra is a föld fölött közlekedett volna néhány plusz megállóval Főréven, ahogy a Dévényújfalu felől közlekedő vonatok is.

TEN-T
A TEN-T projektterve (Kép: sme.sk)

A terv az európai TEN-T projekt részét képezte volna, ami egy nagyszabású európai forgalmi-összeköttetési projekt (tessék szépen kiguglizni.) Tehát az elképzelés szerint a Pozsonyon keresztülhúzódó vasúthálózaton akár Párizsig is el lehetett volna jutni. Nem a város tömegközlekedését oldotta volna meg a projekt, sokkal inkább a regionális ingázókat kellett volna átcsábítania a személyautókból a vasútra, akár a mellékelt Park and Ride rendszerrel is (gyűjtő – parkolók a tömegközlekedési megállók mellett).

eszaki vonal
Az északi vonal részletesen (Kép: sme.sk)

Kinek tűnt fel a sok feltételes mód? Októberben ugyanis Tiszteletes Počiatek vicispán leállította az egész projektet arra hivatkozva, hogy a tervek nem valósíthatóak meg sem pénzügyi, sem más szempontokból. A már elfolyt pénz fölött siránkozni szabad, a megmaradt forrásokat azonban a városi tömegközlekedés javítására költi majd a miniszterúr, ligetfalu közlekedését pedig az Öreg híd és a rajta futó villamospálya helyrehozásával képzelik el.

filialka_stanica_myto
Így nézett volna ki a TEN-T projekt talán legfontosabb állomása, a Filiálka. (Kép: ihned.cz)

Mindez persze nem gyógyír az agglomeráció közlekedésére. Minden vonalon lesznek plusz vasúti állomások, de nem a megfelelő helyeken. Az átszállás a városi közlekedésre pedig a tervek jelenlegi formájában nem megoldott (Itt lehet kapni az igét a témához).

És mit kapunk „metró” helyett? Pótléknak itt van nekünk a frissen indult integrált közlekedési rendszer, melynek lényege, hogy egyetlen jeggyel lehet bejutni a városba és utazni azon belül. A terv alapja a pozsonyi és a regionális közlekedés összehangolása, a tájékozódás egyszerűsítése. Például a regionális vonat- és buszjáratok számozásával. A RegioJet jelenleg még nem része a projektnek.

07_Stanica_Filialka
…és így néz ki ma a Filiálka, ,meg igy is marad

Kapunk még egy pótmegoldást, a Finnországban már kipróbált, ez a Greenriders közlekedési forma, ami nálunk a Zvez Suseda (Vidd el a szomszédod) nevet kapta. A greenriders.sk portálon lehet egyezkedni, ki, mikor merre megy és kit tud elvinni kocsival. Ha elterjedne az ötlet, nagyban javíthatna Pozsony 1,2 koponya/4 kerék (azaz 1,2 fő autónként) arányán. Ötlet és elképzelés lenne millió. Újfent említsük meg, hogy értelmesebb más országok értelmesebb más városaiban a kerékpáros közlekedés is kiválóan meg van oldva, és a lakók nagy arányban használják is. Nálunk a városban kerékpárral közlekedni felér egy öngyilkossági kísérlettel.

Jelenleg tehát nem marad más hátra a kedves fel-le utazóknak, mint a reggeli alvás meghosszabbítása, az esti szunyókálás, olvasás vagy épp a pletykálkodás, míg a dugóban vesztegelnek (és talán irigylik a vonaton utazókat), a sofőröknek pedig őszinte részvétünk, de marad a rádió.

Okostelefonon és tableten akár a Körképet is lehet olvasni.

Mészáros András

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket a FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

További ajánlott írásunk:

1. Kisiklott a pozsonyi metró

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!