Az elmúlt hétvégén a nyári szünetet követően újra beindultak a  politikai vitaműsorok a szlovák televíziókban. Az első adások minden csatornán kivétel nélkül a szlovák-magyar kapcsolatokkal, a szlovák államnyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi nagygyűléssel ill. annak következményeivel foglalkoztak. Sportnyelven szólva, a szezonnyitó TV-szereplések eredménye szlovákiai magyar politikusi szempontból egyértelmű: Bugár Béla – Csáky Pál 3 – 1.

A három kereskedelmi TV, a JOJ, a Markíza és a TA 3, ill. műsorvezetői,  Daniel Krajcer, Zlatica Puškárová és Ľuba Oravová mind-mind inkább Bugár Béla független képviselőt futtatták Csáky Pállal, az MKP elnökével szemben. Bugárnak és a Most-Hídnak lehetővé téve, hogy az MKP témában kifejtett aktivitásának köszönhetően szerepeljen, hogy ország világ előtt elmondhassa a véleményét az utóbbi hetek vezető közéleti témáiról.

Na Telo
Na Telo

De Facto
De Facto

V politike, TA3
V politike, TA3

STV, O 5 min.12
STV, O 5 min.12

.

.

.

.

 hirdetes_810x300  

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Nem kevésszer abszurd helyzeteket is teremtve, mint amikor pl. a Most – Híd elnöke volt kénytelen az MKP nagygyűlésének körülményeit magyarázni, történetesen hogy ki szólalhatott fel és ki nem, mit keresett a stadionban az a pár Jobbikos, 64 Vármegyés zászló vagy autonómiát hirdető tábla, ill. mit akart jelenteni a gyakran fel-felzúgó, öblös hangú Ria-Ria-Hungária.

Bugár persze, mint az egy politikustól elvárható, csak élt a kínálkozó lehetőséggel. A kellemetlen kérdésektől pedig, amikor az neki jobban megfelelt,  inkább elhatárolódott. Számon kérni tehát tőle az időnként bizony nem teljesen konzekvens, érdekvédő álláspontot, így teljesen felesleges.

A kertévék hétvégi műsorainak aránytalanul magas Bugár túlsúlya láttán az az érzése lehetett az embernek, mintha nem is az MKP szervezte volna az egész dunaszerdahelyi megmozdulást, mintha nem is az ő képviselői készülnének Alkotmánybíróságra adni a nyelvtörvényt. Magyarán, mintha nem is az MKP történetének legnagyobb megmozdulásáról lett volna szó szeptember elsején. A fő mediális szereplő  a szlovák tévéknek köszönhetően  ugyanis Bugár Béla volt. Csáky Pálnak pedig maradt a (talán) legalacsonyabb nézettséggel rendelkező közszolgálati televízió politikai műsora.

A kérdés az, hogy miért? Miért futtatnak feltűnő módon a szlovák televíziók valakit egy olyan témában, melyben van nála kompetensebb személy? Miért kell agyonhallgatni a lényeget, és művileg feltuningolni azt, ami valójában nem is létezik? (A Most-Híd  mintegy 5 darabos, nyelvtörvényre reagáló plakátkampánya, ill. hogy Bugár Béla miért nem kapott szót a nagygyűlésen, szinte nagyobb teret kaptak a médiában, mint maga az egész dunaszerdahelyi rendezvény).

Tetszik vagy sem, nincs más lehetőség, mint elfogadnunk a jelenlegi helyzetet (lásd titkos szövetség: Fico és a TV című részt). A szlovák sajtó (kivéve talán a SME-t) ugyanis már kiválasztotta nagy kedvencét a két szlovákiai magyar párt közül, ez pedig nem az MKP.

Csak kár, hogy közben a média egyik legfontosabb, alapvető feladata sérül, ez pedig  a lehetőleg kiegyensúlyozott, objektív informálás.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!