Hétfőn jó volt magyarnak lenni (nemcsak) Brüsszelben. A történteket ugyan a szlovák fél igyekszik a saját szája íze szerint magyarázni, az eredmény  magyar szempontból mégis hízelgő. Magyarként ezúttal megmutattuk, hogy éljünk a Kárpát-medence bármelyik országában, ha magyar ügyről van szó, az Európai Parlamentben egy a zászló. Jogfosztottként háborút ugyan még nem nyertünk,  csatát viszont igen. Képriport és utóhang-összefoglaló az  EP Petíciós Bizottságának üléséről.

Mi is történt?

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Hétfőn az EP Petíciós Bizottsága  magyar szempontból két fontos ügyet is tágyalt:  Egyrészt Lomnici Zoltán és Gubík László beadványát a szlovák állampolgárságuktól megfosztott személyek jogorvoslásának érdekében, másrészt Juhász Imre magyar alkotmánybírónak a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos kérelmét, melyben a szlovák parlamentnek a Beneš-dekrétumok sérthetetlenségét kimondó határozata ellen lépett fel.

b1
Az ülésre több, állampolgárságától megfosztott felvidéki magyar is kiutazott. Balról: Kassai Gyula, Fehér István, Gubík László és Boldoghy Olivér
B2
Berényi József, az MKP elnöke is a küldöttséggel tartott. A kép közepén Berényi mellett Mészáros Alajos, az MKP EP-képviselője
pb1
…akik szerették volna a helyszínen megtekinteni a róluk szóló vitát

B3

B4
…rámutatva a helyzet súlyosságára…
B5
…és tarthatatlanságára

A legnagyobb csatát a nyílt vagy zárt ülés kérdésének eldöntése váltotta ki. Szlovák kérésre és román javaslatra a bizottsági ülést megelőző koordinátori egyeztetésen a többség a zárt ülés mellett döntött. Az ülésen jelenlévő szlovákiai (Mészáros Alajos), magyarországi (Bagó Zoltán, Hankiss Ágnes, Morvai Krisztina) és romániai (Tőkés László) magyar képviselők  többször is felszólaltak annak érdekében, hogy nyitott ajtók mellett tárgyaljanak a két petícióról.

 hirdetes_810x300  

A magyar képviselők küzdelme a nyílt ülésért nem vezetett eredményre, ahogy olvashattuk, „csapdosás, lökdösődés, ráncigálás, tépkedés, kiabálás és tettlegesség közepette” a teremőrök kivezették őket a teremből.

4
Berényi József, az MKP elnöke az ülésteremből való távozás során angolul szólt a Petíciós Bizottsághoz: „Ez a demokrácia szégyene”- szavakkal
3
Berényi: „Ez részsiker, de nagyon fontos! Az ügyet még nem nyertük meg, győztünk Pákozdon! A téma életben tartása olyan helyzetbe hozza a szlovák alkotmánybíróságot, hogy hamarosan döntenie kell. Ha nem ezt teszi, az ügy visszakerül az EP-be”

2

1

Végül csak Lomnici Zoltán és Gubík László, a beadvány beterjesztője illetve aláírója maradhattak a teremben.

kep_felvidek.ma
Gubík és Lomnici. Gubík pólóján az angol nyelvű felirat: „Immigrant in my Homeland / Guest in my flat”, azaz „Emigránsként a szülőföldemen, vendégként a lakásomban” olvasható.

Gubík László felszólalásának szövege itt olvasható.

Részsiker

Végül, az utolsó két pontról szóló zárt ülés eredménye: A Beneš-dekrétumok ügye folytatódik és az állampolgársági beadvány tárgyalását is folytatják. Előre várt döntés született: A petíciós bizottság megvárja, miként dönt a szlovák alkotmánybíróság a szlovák állampolgársági kérdés alkotmányosságának kérdésében. Addig napirenden marad ez a petíció is.

Szlovák reakciók

paska
Jaroslav Paška

Másnap „A magyarok elbuktak” címmel a Hospodárske Noviny c. gazdasági napilap tájékoztatott a történtekről. Jaroslav Paška EP képviselő (Slota féle Szlovák Nemzeti Párt) szavai szerint Szlovákia kisebb diplomáciai sikert ért el Brüsszelben, mivel a Beneš-dekértumokról és a kettős állampolgárságról szóló beadványokat az EP Petíciós Bizottsága a magyarok kérése ellenére nem nyílt, hanem zárt ajtók mögött tárgyalta. Paška szerint a hétfői magyar performansz a magyarországi választási kampánynak tudható be, Orbán Viktor ugyanis szerinte ezzel próbálja elterelni a figyelmet az országával szembeni kritikáról. „Orbán a kampány részeként annak látszatát készíti elő, hogy a szomszédok és az EU bántja a magyarokat, és ő az egyetlen, aki képes védelmet nyújtani. A Fidesz és a Jobbik képviselői csak a trianoni traumát éltetik a magyar közvéleményben” – értékelte a történéseket Jaroslav Paška szlovák EP-képviselő.

lajcak
Miroslav Lajčák

Majd szerdán Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter folytatta nem éppen diplomatikusan a szlovák parlamentben, aki szerint „Bauer Edit és akármilyen keresztnevű Mészáros… (ekkor az egyik képviselő bemondja: Alojz) …nos, amikor nagykövetként képviselte Szlovákiát, nem zavarta, hogy Alojznak hívják, de most ragaszkodik ahhoz, hogy Alajosnak hívják, és köpköd ugyanarra a Szlovák Köztársaságra, amelyet évekkel ezelőtt meggyőződéssel képviselt külföldön. (…) Szégyen volt, amit ezek az emberek ott műveltek, Berényi úr transzparensekkel járkált, és azt kiabálta, az Európai Unió szégyene, ki kellett őt vezetni.” – mondta a szlovák külügyminiszter.

meszaros_alajos_2
Mészáros Alajos

Nyilatkozata, miszerint „köpködök Szlovákiára” egyrészt minden valóságalapot nélkülöz, másrészt sértő is számomra, s kérem, tudatosítsa, hogy szavai  meggondolatlanok, cinikusak és diplomatához méltatlanok.” – reagált Lajčáknak címzett nyílt levelében Mészáros Alajos EP-képviselő (MKP).

Végre nemzetként viselkedtünk!

Lajčák diplomatához méltatlan, dühös reakciója azt mutatja, a szlovákoknak rendkívül kellemetlen, hogy a nemzetközi porondon napirenden maradt az ügy. Gubík László szavai viszont önmérsékletre intenek, ugyanakkor biztatóak is.

„Győztünk ugyan Brüsszelben, de legyünk óvatosak, ne bízzuk el magunkat, és ne tulajdonítsunk a kelleténél nagyobb jelentőséget a sikernek. Diplomáciai győzelmet arattunk, és életben tartottunk egy durva elkaszálási kísérlet ellenére két, a felvidéki magyarságot érintő kulcsfontosságú ügyet: a Benes-dekrétumokról és a kettős állampolgárságról szóló petíciót. Mindkettő további részletes megtárgyalásra kerül a jövőben, ami teljesen természetesnek tűnhet, jelen pillanatban mégis nagy eredménynek számít.(…)

Ami  az ügyet illeti, és ez számomra a brüsszeli út legnagyobb tanulsága: Végre nemzetként viselkedtünk! A felvidéki ügyek képviselőinek sikerült egy csapatba állítani minden magyart, ami – valljuk be – nem olyan könnyű dolog. Örömmel és büszkeséggel töltött el látni és hallani egy ügyért vállvetve harcolni a polgári konzervatívot a szocialistával, a mérsékeltebbet a radikálissal, magyarországi kormánypártot az ellenzékkel, erdélyit az erdélyivel. Csak így érhető el eredmény a nemzetközi porondon. Most sikerült, de nagyon messze még a vége. Ilyen kitartással, ilyen fegyelmezettséggel, ilyen szakmai felkészültséggel és ilyen összefogással győzelemre vihető az ügy! Köszönet Berényi Józsefnek és EP képviselőinknek, akik megszervezték utunkat, és mindenkinek, aki gondolt ránk. Az ügy folytatódik. Most az alkotmánybíróságon és a közös kormányülésen a világ szeme. Bízzunk a józan ész diadalában!” – fogalmazott Gubík

Király Zsolt

Képek: az érintettek és euroasszisztensek FB oldalai

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!