Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Abban az esetben, ha Szlovákia el tudná adni a MiG-29-es vadászgépeket és Brüsszel fizetne értük, akkor az bevétel lenne az államkasszába, amiből valamilyen szociális programot lehetne támogatni – vélekedett Boris Kollár, a parlament és a Sme rodina elnöke, aki a vadászgépek eladása, nem pedig az eladományozásuk mellett van.

 

Egy rakás fémhulldék lesz belőlük

 

 „Ha nem teszünk semmit a vadászgépekkel, akkor vagy valamilyen múzeumba kerülnek, vagy szétesnek, mint az összes többi. Körülbelül 11 vadászgépünk van, és gyakorlatilag csak egy rakás fémhulladék lesz belőlük”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Kollár, hozzátéve: szeretné, ha a vadászgépekért költségtérítést kapnának, amiből például valamilyen szociális programba lehetne befektetni.

 

„Az egésznek biztosan nem úgy kellene kinézni, hogy mi kiabáljuk szét elsőnek, hogy vadászgépeket adunk Ukrajnának. Mindenekelőtt illene a koalíciós partnerekkel beszélni, hogy egyetértünk-e ezzel”

 

– tette hozzá Kollár. Egyúttal azt is leszögezte, jelenleg még azt sem tudni, hogy a kormánynak van-e legitimitása a vadászgépek átadására.

 

„Először a legitimitás problémáját oldjuk meg, aztán a koalíción belül problémát, miszerint egyetértünk-e vagy sem a gépek átadásával. Ha nem térítik meg a MiG-eket, nem támogatom az átadásukat”

 

– mondta Kollár, aki szerint célszerű lenne úgy eljárni, ahogyan a kicserélt tankokkal tettük.

 

Szlovákia nem lehet az első

 

 „Hosszú és bonyolult folyamat, mire kitalálunk valamit. Nem tudjuk, hogy ez a kormány egyáltalán megtehet-e ilyesmit. A parlament megteheti. Határozottan ellenzem, hogy Szlovákia legyen az első, aki MiG-eket küld Ukrajnába, hogy az ellenség minden negatív figyelmét a szlovák állampolgárokra összpontosítsa. Ezt a teljes segélykontingensben tehetjük meg”

 

– zárta szavait Kollár, hozzátéve, hogy a többi tagországgal is meg kell állapodni az eljárásról.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!