Nyitókép forrása: Milan Majerský hivatalos facebook-oldala

 

Az ellenzék elkövette azt a hibát, hogy az államfőválasztásokat egyfajta bizonyítványnak állította be a kormánnyal szemben. Minden követ megmozgattak Ivan Korčok győzelme érdekében, ám végül ez sem volt elég, most pedig abba a narratíva-csapdába estek bele, amit maguk alakítottak ki: a többség továbbra is a kormány mellett áll. Különösen nagy kudarcot él meg a KDH, amelynek nem csak az ellenzék kudarca miatt fájhat a feje, hanem azért is, mert Korčok esélyeinek növeléséért irracionálisan nagy arcvesztést vállalt be. Az eredmény az lett, hogy azok a régiók, ahol a KDH a parlamenti választásokon nyert, az államfőválasztás II. körében Pellegrini és így a kormány felé fordultak meg.

 

A KDH a Korčok melletti kiállással akaratlanul is bizonyította azokat a vádakat, miszerint a progresszívek szolgája. Különösen nagy pofon volt, mikor húsvétkor Korčok egy pozsonyi, radikálisan progresszív evangélikus lelkésznővel találkozott. Tegyük azonban hozzá, hogy a KDH politikai aszkétizmusa már akkor is megmutatkozott, mikor szó nélkül tűrte, hogy az általa is szervezett kormányellenes tüntetéseken őt és a keresztényeket gyalázó progresszív transzparensek kapjanak helyet.

 

Nem nagyon lehet másképp értelmezni a dolgot, mint hogy a kereszténydemokraták kaptak egy progresszív tőrt a hátukba. Nem túlzás azt állítani, hogy házhoz mentek ezért a pofonért, hiszen a nyugati mainstreamhez való kényszeres igazodásuk miatt vállalták be a mostani problémákat, amelyek nem csak preferenciáikat fogja gyengíteni, de csökkenti esélyeiket arra is, hogy mandátumot szerezzenek az EP-választáson.

 

 hirdetes_810x300  

Ezek után ugyanis teljesen világos, hogy a KDH képviselői az EP-ben is a progresszív agendát szolgálhatják – legalábbis teljes joggal gondolhatja így a hétköznapi kereszténydemokrata választó, akiknek többsége nem Pozsonyban, hanem Árva vidékén él.

 

A kultúretikai kérdések terén a KDH sorozatosan önmagát gáncsolta el. Miközben görcsösen hajtogatta, hogy a regisztrált partnerséget nyíltan támogató Korčok jobb jelölt, mint Pellegrini. Pellegrini kijelentette, hogy a szlovák társadalom még nem áll készen a regisztrált partnerség lehetővé tételére. A HLAS-os egészségügyi miniszter pedig pár nappal a választások előtt bejelentette, hogy törli a nemváltást lehetővé tevő minisztériumi rendeletet, amit még a Čaputová vezette elnöki palotához hű Vladimír Lengvarský egykori egészségügyi miniszter utolsó hivatalban töltött napján írt alá.

 

Tehát, miközben a KDH-által támogatott Korčok azt hangoztatta, hogy megérett az idő a regisztrált partnerségre, Pellegrini ennek nem csak ellentmondott, de megoldott egy olyan vitás kérdést, ami már hónapok óta irritálta a keresztény választókat.

 

A KDH pedig bebizonyította, hogy nem tudja kordában tartani saját partnereit, és hogy nem létezik a keresztényekkel és konzervatív értékekkel toleráns progresszív politikai irányzat.

 

Hasonlóan visszatetszést keltő volt a párt viselkedése a gazdatüntetések kapcsán. Akkor ugyanis, hogy ne kelljen elismerniük, hogy az európai agrárium lázongása Brüsszel és a KDH által támogatott von der Leyen döntései miatt robbant ki, lényegében saját tüntetést szerveztek. És miközben Nyugat-Európában trágyára dobták vagy elégették az uniós zászlót, a KDH áltüntetésén a traktorokon a szlovák mellett ott virított az EU-s zászló is.

 

Mindezt egybevetve, hatalmas hitelességi válságba manőverezte magát a KDH, így dupla akkora kudarcot szenvedett el, mint a progresszívek. Nem csak Korčok bukása, hanem saját arcvesztésük is veszélybe sodorja szereplésüket a júniusi EP-választáson.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.