Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Hatalmas botránnyá nőtte ki magát a NatCon konferencia esete. A kétnapos, Brüsszelben megszervezett rendezvényen Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől Nigel Farage brit Brexit-párti politikuson át Éric Zemmour francia szélsőjobbos politikusig sokan képviseltették magukat. Az esemény kedden azzal indult, hogy a belga rendőrség kivonult a konferencia helyszínére, és meg akarta akadályozni annak megvalósulását. Végül a bíróság a NatCon szervezőinek javára döntött, de az eset hatalmas botrányt kavart, mert pontosan megmutatta a nyugati progresszív politika autoriter vonásait – ráadásul épp az EU fővárosában.

 

A helyzet olyannyira kényelmetlenné vált szerda délutánra, hogy a brüsszeli Politico már amiatt siránkozik, hogy a belga rendőrség fellépése, majd a rendezvény bírósági helyben hagyása miatt „Orbán Viktor oldala” hatalmas győzelmet aratott. A lap nem nagyon tudta eldönteni, hogy pártolja-e vagy sem a belga rendőrség túlkapását.

 

Mindazonáltal kénytelen volt leszögezni, hogy a hatóságok fellépését több uniós vezető, és maga Alexander De Croo belga miniszterelnök is elítélte.

 

 hirdetes_810x300  

Ami a bírósági döntést illeti, az elég súlyos bizonyítványt állított ki a belga jogállamiságról. A taláros testület megállapította, hogy csak a közrend megzavarásának veszélye esetén intézkedhetnek a hatóságok úgy, ahogy azt a NatCon esetén tették, de nem volt helyénvaló a fellépésük „a zártkörű ülések betiltására”. A bíróság azt is kimondta, hogy a kormánynak szavatolnia kell, hogy a résztvevők gyakorolni tudják alkotmányban rögzített gyülekezési jogukat.

 

A bíróság közvetve kijelentette, hogy a rendőrség aránytalanul keményen lépett fel.

 

A radikális brüsszeli baloldali bevándorló polgármester

 

Brüsszel szocialista polgármestere, Emir Kir, aki valósággal ráuszította a rendőröket a rendezvényre, természetesen kiáll a saját állaspontja mellett. Róla néhány dolgot azért érdemes elmondani. Török bevándorlók gyermeke, akinek politikai előélete erősen ellentmondásos. A 2000-es években például tagadta az örmények elleni népirtást (amit a törökök követtek el).

 

2020-ban kitiltották a baloldali PS pártból, mert túl szoros kapcsolatokat ápolt törökországi szélsőséges csoportokhoz kötődő polgármeseterekkel. Vérbeli baloldaliként és második generációs bevándorlóként pedig választói rétegét elsősorban migránsokból építgeti.

 

A lényeg Emir Kir kapcsán az, hogy miközben ő maga török radikálisokkal randizik a brüsszeli városi hivatalban, az európai, konzervatív, bevándorlóellenes és szuverenista megmozdulás már szúrta a szemét és ennek megfelelően lépett fel.

 

Saját szavaival ezt úgy fogalmazta meg: „Polgármesterként kötelességem a közbiztonság szavazolása. Feltételezik, hogy hiányzik a megértésem a gyűlöletet hirdetőkkel szemben, de a közrend fenntartása motiválta a betiltást” – fogalmazott. Az persze nem derült ki, hogy egy teljesen hétköznapi konferencia, amelynek egyetlen furcsasága, hogy Brüsszelben zajlik és konzervatív, miért lenne közbiztonsági fenyegetés. Ahogy az sem derült ki szavaiból, hogy a konferencia résztvevői pontosan milyen konkrét módon és kivel szemben terjesztenek gyűlöletet…

 

A szlovák politikusok is megszólaltak

 

Gyimesi György a Facebookon reagált a brüsszeli eseményekre. Bejegyzésének azt a címet adta: Brüsszeli merénylet a demokrácia ellen.

 

„Sokkal rosszabb a helyzet kedves Barátaim, mint gondoltam! Tegnap Brüsszel egyik városrészének polgármestere rendőrök segítségével akadályozta meg, hogy békepárti politikusok, köztük Orbán Viktor elmondhassák beszédüket egy nemzeti konzervatív konferencián! (…) Brüsszel ma itt tart: akit nem tud megkerülni, azt elhallgattatja! Ez a tegnapi merénylet a demokrácia ellen nem Orbán Viktor ellen volt! (…) A tegnapi brüsszeli intézkedés ellenünk is szólt, akik a nemzeti szuverenitás megőrzésében látjuk az egyedüli lehetőséget, hogy ne daráljon be bennünket a hatalmi érdek, ami ki tudja, kit szolgál, de az biztos, hogy nem bennünket!

 

fogalmazott.

 

A konferencián egyébként részt vesz Milan Krajniak egykori munkaügyi miniszter is, aki jelenleg konzervatívként a KÚ mikropárt színeiben készül az EP-választásokra. Krajniak a genderideológia egyik nagy szlovák kritikusa, bár egykori pártja, a Sme rodina a legutóbbi válságkormányzásnak köszönhetően kiesett a parlamentből. Krajniak a közösségi oldalán közölte:

 

„Hihetetlen. Az EU fővárosában, két hónappal az európai parlamenti választások előtt megpróbálják betiltani a szabad véleménynyilvánítást, mert az kényelmetlen számukra. Ez a progresszív euroszabadság ma. Igen, mi azt szeretnénk, ha az EU-t vétójoggal rendelkező nemzetállamok alkotnák. Igen, mi meg fogjuk védeni a hagyományos családmodellt, amely apából, anyából és gyermekekből áll. Igen, meg fogjuk védeni az életet a fogantatástól a természetes halálig”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.