Nyitókép: tasr/Michal Svitok

 

A Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvénytervezet jóváhagyása olyan célzatos lépés, amely megalapozatlan, és ellentétes a törvényi normákkal – véli a jelenlegi Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vezetése Ľuboš Machaj vezérigazgatóval az élen. A kormány lépését úgy tekinti, hogy az ellenőrzése alá akarja vonni a közmédiát.

 

„Ha a kormány javítani akar az RTVS helyzetén, változtatni akar az intézmény működésén, akkor nem új törvényt kell elfogadni, hanem a RTVS-ről szóló, meglevő törvényt kell módosítani”

 

szögezte le közleményében a közmédia vezetése. A kormány által tett lépések az RTVS vezetősége szerint felfordulást és destabilizációt hoznak a közszolgálati média összes rendszerének működésében, és negatív hatással lesznek a pénzügyekre is.

 

Mint ismert, a Robert Fico vezette kormány szerdai kihelyezett kormányülésén jóváhagyta az RTVS átszervezéséről szóló törvényjavaslatot. A tervezet nem választja ketté a közmédiát, de módosul a tanácsának és vezérigazgatójának megválasztása. Az igazgatót az STVR kilencfős tanácsa választja, a kulturális miniszter négy tagot nevez ebbe a testületbe, a többi ötöt a parlament választja meg a parlament kulturális és médiabizottságának javaslata alapján.

 hirdetes_810x300  

 

Ľuboš Machaj jelenlegi vezérigazgató megbízatása a törvénymódosítás hatályba lépésének napján megszűnik, a tanács jelenlegi tagjainak megbízatása szintén. A közszolgálati média nevét is megváltoztatják, mivel a jelenlegi megnevezés a beadvány kidolgozói szerint degradálta az államalkotó (szlovák) nemzetet.

 

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta, úgy véli, még a nyári szünet előtt elfogadja a törvényjavaslatot a parlament.

 

Fico szerint nyárig el kellene fogadnia a parlamentnek az STVR-ről szóló törvényt

 

SaS: A kormány dezinformációt terjesztő propagandamédiává alakítja át az RTVS-t

 

Nem meglepő módon az ellenzék kifogásolja a kormány lépéseit a közszolgálati sajtó átszervezése kapcsán. Branislav Gröhling, az SaS elnöke szerint az RTVS intézményének megszüntetésével a kormány dezinformációt terjesztő propagandamédiummá alakítja át a közszolgálati sajtót, amely kormánypárti, és esetleg oroszbarát propagandát fog terjeszteni. Az SaS nem zárta ki, hogy az Alkotmánybíróságához fordul a törvénytervezet miatt.

 

„A tervezetből kihúztak néhány vitatott részt, a programtanács helyére az etikai bizottság került, ami olyan, mintha egy totalitárius rendszerből vágták volna ki. Ez a törvény a kemény totalitarizmus időszakába való, nem pedig egy demokratikus államba”

 

mondta Gröhling, és hozzátette, több intézménynek, és a közvéleménynek is fenntartásai vannak a törvény módosítására irányuló korábbi törekvésekkel szemben. Úgy véli, a módosítások ellenére a tervezet még mindig ellentétes az uniós jogszabályokkal, és a sajtószabadságról szóló egyezménnyel is.

 

Az unióhoz fordulnak a civil szervezetek a közmédia függetlensége érdekében

 

Danko: Az RTVS hosszú távon nem fenntartható modell

 

Andrej Danko, a koalíciós SNS elnöke szerint az RTVS hosszú távon nem fenntartható modell.

 

„Ne haragudjon az RTVS, de ami ott van, az a szocializmus. Ezzel kezdeni kell valamit”

 

mondta Danko, aki nem ért egyet azzal, hogy az állam ekkora összeggel támogassa a köztévét és -rádiót.

 

Azt is felrótta az RTVS-nek, hogy alacsony a reklámbevétele. Véleménye szerint meg kell keresni a finanszírozás megfelelő módját, és beszélni kell az alkalmazottak létszámáról is. Megkérdőjelezte az RTVS közszolgálatiságát is. Szerinte „őrület” lesz a parlamentben a törvényjavaslat vitája során.

 

Roman Michelko (SNS), a kulturális bizottság elnöke rámutatott, hogy a reklámok arányának javasolt növelése a közmédiában még mindig csupán a negyede annak, mint a kereskedelmi televíziókban. Szerinte jogos elképzelés több reklámhoz juttatni a közmédiát. „A közszolgálatiság természetesen megmarad” – mondta. Reklámszünetek csak a műsorok között lennének. „Olyan biztosan nem lesz, hogy a filmeket szakítják meg reklámok” – hangsúlyozta, hozzátéve, a sportközvetítések kivételt képezhetnének.

 

A kormány által jóváhagyott törvénytervezet értelmében a Szlovák Rádió és Televízió új neve Szlovák Televízió és Rádió (STVR) lesz. Az igazgatót kilenctagú tanács fogja megválasztani, a testület négy tagját a kulturális minisztérium jelöli.

Megosztás:
Címkék: közmédia RTVS

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!