Ma tartja jelöltállító országos tanácsát a Magyar Közösség Pártja Pozsonyban. Az ülésen a jövő márciusi választáson az MKP listáján indulók névsorának véglegesítése mellett döntenek a párt programjáról is.

Berényi József elnök nagyon ismerős mondattal foglalta össze a Hírek.sk portálnak a párt programját: „Pártunk választási programjának két prioritása Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatása és a felvidéki magyarság megmaradásának, illetve gyarapodásának a biztosítása.” A mondat második fele szinte szóról szóra megegyezik az MKP által csaknem egy éve nyilvánosságra hozott önigazgatási koncepció címével.

Noha a sajtó nem igazán tudott megbarátkozni a tervezettel, és elég keveset foglalkoztak vele, az abban foglaltak természetesen azóta meghatározó elemei a párt kommunikációjának. A felvidéki magyarság fennmaradásának jogi, intézményi és gazdasági feltételeit megteremteni elsődleges feladat az MKP szerint, így ezek a témák kéz a kézben járnak, ha MKP-s politikust látunk megszólalni a sajtóban.

Ma véglegesítik a jelöltlistát

A ma véglegesítendő jelöltlistával kapcsolatban sok lehetőség felmerült az elmúlt hónapokban. Berényi elmondása szerint az MKP–Most-Híd közös listát is felajánlották, mondván az emberek többsége ezt szeretné, de Bugárék ezt mindannyiszor elutasították, és inkább szlovák pártokkal keresték, keresik az együttműködést.

Ezután az Ondrej Dostál vezette OKS tagjainak MKP listán indulása, illetve az SaS párttal való választási szövetség is felmerült, de egyikből sem lett semmi.

 hirdetes_300x300  
MKP OT
Ülésezik az Országos Tanács november 14-én. Kép: MKP

A listán így a párttal közeli kapcsolatban álló civil szervezetek tagjai egészítik ki a párt jelöltjeit és lesz meglepetés is. Az első tízben ketten lesznek közülük: Orosz Örs a Fiatal Függetlenek nevében a 9., Cziprusz Zoltán pedig a Via Nova ICs képviseletében feltehetően a 10. helyet kapta. Oroszon kívül további három helyet kaptak a Fiatal Függetlenek, míg a Via Nova ICs az ifjúsági szervezet számára felajánlott, valamint a helyi MKP-s jelöltállítókon szerzett helyeivel összesen huszonnégy embert tudhat a listán, ebből négyet az első húszban. A listán olyanok is helyet kaptak, akik teljesen a civil szférából jönnek, és nem tagjai a pártnak.

Széles összefogás, regionális elv

A minél szélesebb társadalmi összefogást reprezentáló jelöltek mellett szempont volt a regionális elv is, hogy minden magyarlakta járás képviseltesse magát a listán – a nagyobb járások persze több emberrel. Nemzedékváltás is körvonalazódóban van, hiszen az első tízből öten még sosem voltak parlamenti képviselők, ezek a fiatalok helyi vagy regionális politikából jönnek.

Az első helyeken régi motorosok nevével találkozhatunk. A listát várhatóan Berényi József pártelnök vezeti majd, aki 2010-ig parlamenti képviselő volt, és korábban, Mikuláš Dzurinda kormányában külügyi államtitkári tisztséget is betöltött már. A párt elnökségét a balsikerű 2010-es választások után vette át. A második helyre a másfél évvel ezelőtti elnökválasztás úttörője, Bárdos Gyula várható. Ő 2014-ben Szlovákia első magyar nemzetiségű elnökjelöltje volt, és négy járásban is győzött az első fordulóban. Emellett a legnagyobb magyar kulturális szervezet, a Csemadok országos elnöke.

samu
A hátsó sorban balról Samu István, Auxt Ferenc, és a jobb szélen Köteles László. Kép: mkp.sk

A harmadik hely várományosa (lett volna) Szigeti László, korábbi oktatásügyi államtitkár, majd rövid ideig oktatásügyi miniszter. Aki az MKP parlamenti jelenléte alatt végig képviselő volt. Ő az ellene zajló bírósági ügy miatt vélhetően visszaszorul, de az első tízben maradhat. A harmadik sorszámot a párt gazdasági tótumfaktuma, Farkas Iván kapja, aki a Felvidék gazdasági felzárkóztatását célzó Baross Gábor terv kidolgozásában vállalt komoly szerepet. Az országos jelentőségű vezetők után következnek a legnagyobb járások által delegált jelöltek.

Az erős járások emberei

Menyhárt József nyelvész, a párt Dunaszerdahelyi járásbeli elnöke, nem mellesleg a népszerű Kicsi Hang együttes tagja várható az ötödik helyre, míg a Komáromi járás listavezetője, Samu István tanár és karateoktató, a Via Nova ICs volt elnökhelyettese a lista ötödik- hatodik helyére számíthat. A 7. és 8. helyre várhatóan közép-, illetve kelet-szlovákiai jelölt fut majd be. Erre a két legnagyobb esélyes az MKP Losonci járásbeli elnöke, a Losoncon élő és tanító Csúsz Péter, illetve Köteles László, a párt Kassa-környéki járásbeli elnöke és szepsi városi képviselője lehet. Rajtuk kívül a rimaszombati listavezető, Auxt Ferenc tanár, valamint a galántai járási elnök és jelenleg kampányfőnök Forró Krisztián pályázhat eséllyel befutó helyre.

forro
Forró Krisztián jobbra, és Csúsz Péter, egy korábbi MKP OT ülésen. Kép: mkp.sk

Az élbolyt két olyan fiatal zárja, kik ugyan az MKP tagjai, de más úton kerültek a lista előkelő helyére. Orosz Örs a dunamocsi MKP tagja, de a 9. helyet civil aktivistaként, a választásokra megalkotott Független Civilek csoport tagjaként kapta meg. Cziprusz Zoltán a Felvidék legnagyobb ifjúsági szervezete, a Via Nova ICs alelnökeként és első számú jelöltjeként áll a lista 10. helyén.

A karikázás sokat számíthat

A választáson négy nevet karikázhat a választó a pártlistáról, így párton belül megoszthatja a szimpátiáját. Legtöbb karikát persze rendszerint a pártok országos hírű, ismert vezetői szereznek, és mivel Szlovákiában nincs regionális szempont a választási rendszerben, így a választókra van bízva, hogy karikázzák-e a szűkebb környékükhöz kötődő jelöltet, jelölteket.

A bejutási küszöböt éppen megugró, 5 százalékos eredmény a töredékszavazatoktól (a nem bejutó pártok szavazatszáma) függően 9 vagy 10 képviselői helyet jelent. A pártok által felállított jelöltlista ugyanakkor részben csak ajánlás, hiszen a választók módosíthatják a szavazataikkal. Az előrelépéshez legalább 3 százaléknyi preferenciaszavazat kell, ami az MKP esetében, bejutás esetén körülbelül 4 ezer karika.

A jelöltállító és a programot elfogadó országos tanács végeredményéről természetesen a Körkép is beszámol a véglegesített választási listával.

VKL

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!