A Nyitra megyei bíróság a Jaguar Land Rover készülő nyitrai üzeme alatti telkek eredeti tulajdonosainak javára döntött a spekulánsokkal szemben. A területek birtokosai azonban nem lélegezhetnek fel: a felvásárlók megtámadták az ítéletet.

 

A Poľnohospodárska pôda nevű vállalat még azelőtt kezdte meg a telkek felvásárlását az érintett területeken, hogy a Jagar Land Rover bejelentette volna végleges üzemtelepítési szándékát. A cég azonban az állam által felkínált felvásárlási ár töredékéért vette meg a tulajdonosoktól a parcellákat.

 

Az állami kézben lévő MH Invest 15 eurót fizetne a telkek négyzetméteréért, így a Poľnohospodárska pôda több tízezer euróra tett volna szert a telekspekulációból.

 

 hirdetes_300x300  
Priloha_1-1_dennikn_sk
Pirossal jelölve a kérdéses telkek. Forrás: DennikN.sk

 

Megtámadják a bíróság döntését, jó eséllyel nyerhetnek is

 

A Jaguar bejelentése után 71 telektulajdonos támadta meg a céggel kötött adásvételi szerződését. 66 esetben a Nyitra megyei bíróság, 5 esetben pedig a kataszteri hivatal helyezte hatályon kívül a szerződéseket.

 

A Poľnohospodárska pôda azonban a Nyitra megyei és Pozsony megyei bíróságoknál is megtámadta az ítéletet. Szakértők szerint jó eséllyel meg is nyerheti a pert. Peter Chrášč jogász szerint a spekulánsok esélye 50-50 százalék.

 

„A bíróságok az ilyen hivatali ítéleteket gyakran szüntetik meg arra hivatkozva, hogy kevés a bizonyíték. A jóhiszemű vásárlás elve elég nagy jogi védelmet élvez,”

 

mondta Chrášč.

 

Forrás: Sme.sk
Forrás: Sme.sk

 

A jogász hozzátette, hogy a bíróság végeredményben hivatkozhat arra is, hogy az állam eleshet a Jaguar beruházásától, a telkekkel pedig nem lenne könnyű tovább kereskedni.

 

A Jaguar Land Rover üzem-beruházását egyelőre valószínűleg nem fenyegeti veszély, mert az MH Invest először a tisztázott tulajdonjogú telkeket vásárolja fel, majd megvárja a bíróság döntését az ügyben. A Jaguar Land Rover szerződésében egyébként szerepel az is, hogy a szlovák állam kötelezi magát az érintetett telkek kisajátítására, amennyiben más úton nem megoldható a terület rendezése.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Cas.sk

 

Kapcsolódó cikkek: 

Tízezrek jelentkeztek már munkára a Jaguarnál

Ennyit lehet majd keresni a Jaguar Land Rover-nél

 

Újabb nagyberuházó érkezhet Nyitrára

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!