A parlament külügyi bizottságának elnöke, František Šebej (Most-Híd) ma azt mondta, az európai béke az amerikai hadsereg jelenlététől függ, mert Európa e nélkül a katonai erő nélkül nem tudna hosszabb békés időszakot megélni.

 

Šebej ezt a szept. 2. és 4. között a Pozsonyi várban megvalósuló Közös Külügyi és Védelmi Politika és a Közös Biztonságpolitika parlamentközi konferenciájának bevezetőjében jelentette ki. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök pontosan tudja, hogy azok az emberek, akik nem hisznek semmiben, még maguknak sem, bármit eltűrnek, és ezért van szükség az amerikai katonai jelenlétre.

 

„Mi, akik életünk legnagyobb részét a vasfüggöny rosszabbik oldalán éltük le, tudjuk ezt. Az én generációm ezért a demokráciát és a szabadságot rendkívüli ajándéknak tekinti, amiért hálásak lehetünk, és sajnálom, hogy egyre több az olyan fiatal, akik visszatekernék a történelem kerekét.”

mondta Šebej.

 

 hirdetes_300x300  

Az oroszországgal mindig kritikus koalíciós képviselő kiemelte az USA egyik sokszor hangoztatott problémáját európai szövetségeseivel szemben, miszerint az USA védelmi költségvetése 597 milliárd dollárral magasabb, mint Európáé, Kínáé és Oroszországé együttvéve.

 

„Az EU tagállamai védelemre több mint 250 milliárd dollárt költenek, 2000 vadászgépük, 500 tengerjáró hadihajójuk, 1,4 millió fős hadseregük és több mint egy millió rendőrük van. Mindössze négy olyan európai ország van, amely a GDP (NATO által előírt – szerk. megj.) 2 százalékát költi védelemre.”

 

Šebej szerint az orosz propaganda katonai törpének titulálja Európát, de erre választ kellene adni. „Többet kell költenünk védelemre, de gyengeségünk nem a katonák vagy a vadászgépek számában rejlik, hanem a politikai elitünk gondolkodásában”, mondta.

 

A parlamentközi konferencia egyik témája az EU, mint globális játékos. A biztonságpolitikai szakértők szerint Európa és az EU elvesztette globális szerepét a világban.

 

A Most-Híd katonai kiadásokkal kapcsolatos álláspontja nem új ezen a téren. Egyike volt annak a két pártnak, amely pártprogramjában előirányozta a védelmi kiadások emelését a GDP 1,6 százalékára.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!