Nagymegyer felől a Medve-Vámosszabadi határátkelőhöz közelítve azt tapasztaljuk, hogy az  E575-ös nemzetközi út szokatlanul kihalt, alig közlekedik rajta jármű. A Dunaszerdahelyi és Komáromi járásokat Győrrel összekötő, egyébként rendszerint nagy teherforgalmat lebonyolító útszakaszon alig láthatunk kamionokat, legfeljebb csak azokat, amelyek a számukra fizetős 63-as főutat szeretnék elkerülni a Duna-melléki falvakon keresztül.   

 

Szeptember 6-án felújítási munkálatok miatt lezárták az E575-ös nemzetközi út részét képező medvei hidat. A helyzet több mint kellemetlen. Nem csak azért, mert a híd már hosszú idő óta nagyon rossz – a vonatkozó jelentés szerint tarthatatlan – állapotban volt, mely könnyen tragédiához vezethetett volna, hanem azért is, mert a Győrben dolgozók százainak kell alternatív megoldás után nézni.

 

Határrevízió utáni építés

 

 hirdetes_300x300  

A medvei hidat 1939-ben, Dél-Szlovákia Magyarországhoz csatolása (I. bécsi döntés) után kezdték el építeni, az állandó forgalom 1942-ben indult el rajta. A második világháborúban a visszavonuló német hadsereg 1945 márciusában felrobbantotta.

 

Csehszlovákia és Magyarország később megállapodtak a híd felújításában, de abban is, hogy annak költségei kizárólag a magyar felet terhelik. A medvei híd évekkel később, négyévnyi munka után 1973-ban nyílt meg újra a forgalom előtt.

 

img_5635
Délután 5 óra körül már nem találni munkásokat a hídon. Fotó: Körkép.sk

 

Rajkánál vagy Komáromnál

 

A jelenlegi javítási munkálatokat kivitelező cégnek a szerződés értelmében október 14-ig kell befejeznie a munkálatokat. Ez alatt az idő alatt két lehetőségük van azoknak, akik a térségből szeretnének átjutni Magyarországra.

 

Az egyik megoldás a Komáromi határátkelő, ott azonban a teherforgalom korlátozva van. A másik lehetőség Pozsony irányában kerülni a rajkai határátkelőnél. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki például Dunaszerdahelyről szeretne Győrbe eljutni, a szokásos 40 perc helyett másfél órát autózhat Rajka felé és ugyanennyit Komárom felé. A nagymegyeriek némileg jobban jártak, ők valamivel több, mint egy óra alatt érhetik el Győrt Komárom felé kerülve. Igaz, az út eredetileg számukra alig 23 percet vett igénybe.

 

img_5615
A medvei híd kerékpárral és gyalogosan még járható. Nem túl kényelmes megoldás, de sokan élnek vele. Feltéve, hogy van ismerős vagy kolléga, aki várja őket a túloldalon. A javítási munkálatok idejére átmenetileg egymást segítik ki az ingázók a határ mindkét oldalán. Fotó: Körkép.sk

 

Csak a lélek tartotta egyben

 

A munkálatok megkezdésekor, amint a kotrógép eltávolította a híd útfelületének felső rétegét, láthatóvá vált a betonszerkezet siralmas állapota. Az úttest egyes részei annyira szétmállottak, hogy csak az acél tartóelemnek volt köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia.

 

Elvileg a kivitelezőt köti a szerződésbe foglalt határidő, ugyanakkor a felmerült problémákra hivatkozva kitolhatja a híd megnyitásának dátumát. A szerződés szerint egyébként napi 33 euróra büntethető a vállalat minden egyes késedelmes napért. A kivitelezés idejének megduplázásakor ez mindössze 1386 eurót jelentene. A projekt teljes (jelenlegi) költségvetése a Szerződések Központi Nyilvántartása szerint nem egész 146 ezer eurót tesz ki.

 

img_5636
Az útfelület felső rétegének eltávolítása után  láthatóvá vált ez legalább 60 centiméteres lyuk. A vasbeton acélrácsain keresztül tisztán látható a Duna vize és a tátongó mélység.  Belegondolni is rossz, hogy sokan nap mint nap ezen haladtak keresztül autóval. Fotó: Körkép.sk

 

img_5660
Fotó: Körkép.sk

 

A híd előtti útszakaszon sem túl rózsás a helyzet. Fotó: Körkép.sk
A híd előtti útszakaszon sem túl rózsás a helyzet. Fotó: Körkép.sk

 

img_5607
Medve község felől, a menekülttáborhoz közeli fel- és lejárókat is lezárták. Fotó: Körkép.sk

 

img_5619
A szlovák oldalon a Duna töltésen parkoló autók várják a határ túloldalán dolgozó gazdáikat. Fotó: Körkép.sk

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!