A felvidéki magyar közösség jövője és régióinak jövőbeni fejlődése szempontjából a 2017 –es év legfontosabb eseménye minden bizonnyal a november elején esedékes megyei választások lesznek.

 

A kormány döntött arról, hogy a megyei önkormányzatok következő, 5. választási időszakának mandátuma öt évig tart majd, így a következő megyei választásokat a 2022-ben esedékes helyi önkormányzati választásokkal együtt tartják majd meg.

 

„Jobb esetben így lesz. Ha azonban a novemberi megyei választásokon az eddigiekhez hasonlóan újra kritikusan alacsony lesz a választópolgárok részvétele, nem zárható ki, hogy egyben az utolsó megyei önkormányzati választásokra kerül sor.”

olvasható az mkp.sk-n Farkas Iván megyei képviselő tollából.

 

 hirdetes_300x300  

„Az egyes választási körzetekben az eddig megtapasztalt 15-30 százalék közötti megyei választási részvételt az elemzők választói közönyként, érdektelenségként magyarázzák. Eközben a választópolgár arra panaszkodik, hogy alultájékozott, kevés információja van a megyei önkormányzat tevékenységéről, hatásköreiről. Nem érzi, hogy köze lenne a művileg összetákolt megyékhez.”

 

Farkas szerint előfordulhat, hogy másként állnának hozzá a megyei választásokhoz a polgárok, ha azok a természetes régiók mentén alakulnának ki.

 

„Ehhez azonban politikai akarat kell, és nemcsak az MKP részéről. (…) Közösségünk jövője és régióink jövőbeni fejlődése mellett a soron következő megyei választások másik kiemelt tétje tehát, hogy fennmarad-e a megyei önkormányzati képviselet. (…) A megyei választásokon dől el, hogy a szakközépiskolák, gimnáziumok, szociális intézmények, egészségügyi intézmények, színházak, múzeumok, képtárak, művelődési központok, regionális fejlesztés, idegenforgalom, a másod- és harmadrendű közutak, a közérdekű autóbusz-közlekedés, területrendezés ügyében a polgárok által közvetlenül megválasztott megyeelnök és megyei képviselők döntenek-e majd, vagy a mindenkori kormány által kinevezett hivatalnokok.”

 

Farkas Iván szerint, ha figyelembe vesszük a társadalmi folyamatokat, a kialakulóban levő politikai trendeket és közösségünk politikai képviseletének megosztottságát, az sem lehet mellékes, vajon közösségünk és régióink mennyire erőteljes képviseletre számíthatnak országos szinten a soron következő és az azt követő parlamenti választás után.

 

mkp.sk

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!