Peter Gajdoš védelmi miniszter Andrej Danko, a parlament elnökének kapitánnyá való előléptetésekor nem tartotta be azt a szabályzatot, melyet nem sokkal előtte ő maga hagyott jóvá – írja a Denník N.

 

2016 június végén, három hónappal az SNS elnökének előléptetése előtt a védelmi minisztérium nyilvánosságra hozott egy irányelvet a „A tartalékos katonák kivételes kinevezésének vagy előléptetésének részleteiről”.

 

5 konkrét eset

 

 hirdetes_300x300  

A szabályzat megnevezi azt az öt konkrét helyzetet, amikor a miniszter kivételesen előléptethet egy tartalékos katonát. Ezek pedig: az emberi élet védelme, a tulajdon védelme, kivételes igyekezet a katonai gyakorlaton, súlyos sérülés szerzése a feladatok teljesítése során, valamint Szlovákia jó hírnevének terjesztése.

 

A védelmi miniszter eddig azzal magyarázta az előléptetést, hogy Danko kapitányi rangját a hadsereg politikai támogatásáért kapta.

 

„Peter Gajdoš a parlament elnökét a fegyveres erők modernizálása során történő támogatása és az önkéntes katonai szolgálatról szóló törvény gyorsított törvényhozási eljárásában való elfogadása során nyújtott segítsége miatt léptette elő kapitánnyá.”

 

– írta múlt héten a minisztérium. Gajdoš a hétfői sajtótájékoztatóján is tartotta magát ehhez az állásponthoz, hozzátette, hogy Danko a kitüntetést megérdemelte, ugyanis több törvény elfogadásában segédkezett, valamint segítségével megemelték a katonai költségvetést 100 millió euróval.

 

 

A probléma csak ott van, hogy a saját irányelve nem említi azokat az indokokat, amelyek miatt Dankot  kapitánynak nevezte ki. Sehol nem írtak olyat, hogy egy tartalékos katonát soron kívül előléptethetnek politikai támogatása miatt.

 

A miniszter meggondolta magát

 

A Denník N szembesítette Gajdošt saját szabályzatával a kormányülés után (videó). A miniszter állította, hogy a törvény szerint, minden előírást betartva járt el. Arra a kérdésre, hogy az 5 eset közül Danko melyiket teljesítette,  azt válaszolta, hogy „igazolhatóan terjesztette Szlovákia jó hírnevét”.

 

Érdekes, de eddig ezt az indokot soha nem említette.

 

Hogy mivel járulhatott hozzá Andrej Danko Szlovákia jó hírnevének terjesztéséhez? A formális válasz az lehet, hogy erre a szlovák EU-elnökség alatt volt néhány lehetősége. Főleg, amikor az európai országok parlamenti elnökei találkoztak Pozsonyban.  Igen ám, de ez 2016. október 7-én történt, miközben Gajdoš már szeptember 21-én kapitánnyá léptette elő Dankot, vagyis két héttel a találkozó előtt.

 

A parlament elnöke nem reagált

 

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szerinte a kapitányi rangot megérdemli, rendfokozata pedig arányos a korával, végzettségével és a hadsereggel való kapcsolatával is.

 

Az internet nem kegyelmezett. Forrás: Facebook

 

A védelmi miniszter korábban azt is elmagyarázta, hogy egy mozgósítás esetén Danko jogtanácsosként dolgozhatna a hadtest vezetője mellett, amelyet nagyjából 1500 katona alkothat.

 

forrás: Facebook

 

Gajdoš továbbra is kitart Danko előléptetése mellett, annak ellenére, hogy az interneten karikatúrák és poénok százai jelentek meg a parlament elnökéről, valamint több közszereplő is felszólalt az előléptetés ügyében. A legnépszerűbb kritikát az OĽaNO vezetője, Igor Matovič tette közzé a Facebook-on.

 

Körkép.sk , Denník N
borítókép: Denník N karikatúra

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!