Folyik a harc a párkányi Hulladék-felhasználási és Újrahasznosítási Központ ügyében. A potenciális beruházó, a HC Logistik által az állami hatósághoz, a pozsonyi környezetvédelmi tárcához benyújtott beruházási szándék 150 oldalt meghaladó tanulmányának elolvasása után Farkas Iván (MKP tájékoztatja a széles nyilvánosságot a dokumentum tartalmáról.

 

Az Európai Unió irányelvei alapján a pirolízis (nevében a görög piros szó – vagyis égés) és a plazma alapú hulladékfeldolgozási technológia egyértelműen hulladékégetésnek minősül, mivel e technológiák károsanyag-kibocsátása megegyezik a hagyományos, hulladékégetés-technológiák károsanyag-kibocsátásával.

 

A beruházó által Párkányba szánt pirolízises eljárással működő hulladék-feldolgozó évente 20 ezer tonna műanyagot és gépkocsi-gumiabroncsot dolgozna fel. 4 reaktora lenne, amelyekben felhevítik a gumit és a műanyagot 520 Celsius-fokra.

 

 hirdetes_300x300  

Az égetési folyamat során három fázisnál is megállapítható, hogy környezetszennyező hatásuk van. – Az egyes folyamatokról bővebben itt.

 

Ködösítések sokasága

 

 

A szándéknyilatkozat számos helyen ködös megállapítást, feltételes módban írt mondatokat tartalmaz. Felrótták ezt a SzK Környezetvédelmi Minisztériumának munkatársai is azon a szakmai fórumon, amelyet a minisztériumban szerveztek meg 2017. február 28-án, a beterjesztő, az érintett önkormányzat, az állami hatóság dolgozói és a szakmai szervezetek részvétele mellett.

 

Az állami hatóság megállapította, hogy hatástanulmányokra lesz szükség, amelyekben meg kell vizsgálni a levegő mai minőségét is, majd modellezni kell a várható változásokat a hulladékégető telephelyén kívül, a szélrózsa minden irányában.

 

Ha a hatástanulmány felvázolja más környékbeli települések potenciális szennyezését, akkor azokat is be kell vonni a hatástanulmányba. Hasonlóan be kell majd vonni az érintett magyarországi településeket is, mivel Magyarország kormánya kérvényezte részvételét a hatástanulmány kidolgozásában.

 

A küzdelem folytatódik

 

A nyilvánosság jelentős része úgy gondolja, hogy a beruházás folyamata – azzal, hogy Párkány város képviselő-testülete ellene szavazott – befejeződött. A küzdelem február 14-én valójában elkezdődött, folytatódik fog, és bizonyára hosszúra nyúlik majd. Az egészséges polgári ellenállásra továbbra is nagy szükség lesz. El kellene érnünk, hogy a Párkányi régió felnőtt lakosságának többsége tiltakozzon a beruházás ellen. Aki még nem írta alá a petíciós ívet, tegye meg, hiszen az aláírások gyűjtése folytatódik.

 

S végül a kérdések kérdése minden bizonnyal a következő: vajon Párkány városának és környékének mi szüksége van erre a beruházásra? E kérdésre máig várjuk a kezdeményező vagy támogató illetékesek, köztük Párkány polgármesterének válaszát.

 

 

mkp.sk

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!