A kormány mai ülésén elfogadta a nemzeti kisebbségi nyelvek és a regionális nyelvek polgári bírósági eljárásokban történő használatáról szóló törvényjavaslatot. A javaslat szerint bizonyítékot és indítványt is anyanyelvükön nyújthatnak be a nemzeti kisebbség tagjai a polgárjogi eljárásokban – a szlovák nyelvre történő fordítást és a tolmácsot a bíróságoknak kell biztosítania, az ezzel járó költségek pedig az államot terhelik.

 

A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának 2002-es ratifikálásakor Szlovákia kötelezte magát arra, hogy a polgári bírósági eljárásokban a nemzeti kisebbségek feltétel nélkül használhatják az anyanyelvüket. Ennek a nemzetközi kötelezettség-vállalásnak a szlovák állam egészen tavalyig eleget is tett, és a nyelvi fordítások és a tolmács költségeit az állam vállalta fel.

 

Visszalépés a Most-Híd kormányzása alatt

 

 hirdetes_300x300  

Az MKP tavaly októberben hívta fel a figyelmet arra, hogy a helyzet 2016. július 1-vel gyökeresen megváltozott: a polgári bírósági eljárásokban az írásos bizonyítékok szlovák nyelvre fordításának költségeit az állam helyett immár a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárnak kellett viselnie.

 

Bár a mostani módosítás a Most-Híd műhelyéből származik, a valósághoz hozzátartozik, hogy a Nyelvi Chartát sértő változás már Lucia Žitňanská (Most-Híd) minisztersége idején került át a gyakorlatba (a Chartába ütköző változást még az előző kormány fogadta el).

 

Az MKP korábban felszólította a Most-Híd igazságügyi miniszterét és Bugár Béla pártelnököt, hogy a helyzetet mielőbb rendezzék, tekintve, hogy Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalását mulasztja el teljesíteni.

 

A kormányülés további határozatai

 

A kormány mai ülésén többek között arról is döntést hozott, hogy hat hónappal elhalasztja a Szlovák Nemzeti Galéria átépítési munkálatainak megkezdését, valamint hogy az Európai Unió létrejöttét szimbolizáló Római Egyezmény aláírásának 60. évfordulóján esedékes (március 25.) római uniós csúcson a szlovák delegációt Robert Fico vezeti majd.

 

A kormány öttel bővítette azon járások listáját, amelyek a kevésbé fejlett régiók számára kiírt fejlesztési programokban vehetnek részt.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: atlas.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

MKP: A szlovák bíróságokon nem tartják be a kisebbségi jogokat

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!