Szlovákiában a kanyaró elleni oltottság aránya a kritikus szint alatt van, és ugyanez a helyzet a rubeola és a mumpsz esetében is – írja az Aktuality.sk.

 

A nyugat-európai országok és a szomszédos országok – Lengyelország és Magyarország – joggal tartanak a kanyaró európai továbbterjedésétől. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) januárban 500 kanyarós esetet regisztrált. A szakértők egyúttal azt is kijelentették, hogy ahol a lakosság oltottsági aránya 95 százalék alá csökken, ott alakulhatnak ki a megbetegedés tűzfészkei.

 

Szlovákiában az oltottsági ráta 94,5 százalék, vagyis a kritikus szint alatt van a beoltottak aránya, így fennáll a veszélye, hogy a kanyaró Szlovákiában is járványszerűen jelenik meg. A legrosszabb rátával Pozsony, Trencsén, Besztercebánya és Kassa megye rendelkezik.

 

 hirdetes_300x300  
Magyarország az ígért 20 ezer kanyaró elleni vakcinának egy jelentős részét már eljuttatta Kárptaljára, ahol szintén nagyon alacsony az oltottsági szint. A szérumok elsősorban a Romániával határos területeken kerülnek szétosztásra. Forrás: atv.hu

 

Romániában és Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet

 

A WHO legfrissebb jelentése szerint a kanyaró Romániában és Olaszországban ütötte fel a fejét. Romániában a múlt évtől kezelik járványként a megbetegedést, ami a román kormány állítólagos intézkedései ellenére tovább tombol. Tavaly szeptembertől a múlt hét végéig összesen 3911 kanyarós esetet tartottak nyilván, többségükben 4 évnél fiatalabb gyermekekről van szó. Eddig 17 emberéletet követelt a járvány.

 

Florian Bodog román egészségügyi miniszter nemrég kijelentette, hogy a kanyaró a „nomád” lakosság köréből indult ki, ott a legalacsonyabb ugyanis a beoltottak aránya.

 

Olaszországgal sem jobb a helyzet, a veszély ott is jelentős. Összesen 238 esetet regisztráltak az olasz egészségügyi hatságok csak februárban. A betegek száma olyan gyorsan nő, hogy hamarosan számuk meghaladja a tavalyi egész éves adatot.

 

Nincs kollektív védettség Európában

 

A kanyaró már megmutatta magát Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon és Lengyelországban is. Szlovákia egyelőre még kimaradt a járványból. 1998-tól itthon nem jelent meg a betegség, csak kizárólag külföldről történő behurcolással. Ezek elszigetelt esetek voltak, sosem öltöttek járványszerű méreteket. Az utolsó ilyen kéretlen importra 2012-ben került sor.

 

„A mai utazási szokások tekintetében egyetlen ember vagy ország sincs védve a kanyaróvírus ellen. Európa-szerte tűzfészkek alakulnak ki, ugyanúgy, mint bárhol máshol a világon, egészen addig, míg minden egyes ország [Európában] el nem éri a népesség teljes védettségéhez szükséges oltottsági szintet”

 

jelentette ki Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója.

 

Kritikus szint alatt az oltottsági ráta Szlovákiában

 

Szlovákiában kötelező a védőoltás a kanyarón kívül a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, a B típusú hepatitisz, a haemofilus invazív fertőzés, a gyermekbénulás, a pneumococcus invazív fertőzés, a rubola és mumpsz ellen.

 

A kollektív védettség érdekében az oltottsági aránynak el kellene érnie a 95 százalékot, máskülönben járvány alakulhat ki. Ha több beoltatlan gyermek jelenik meg például egy ugyanazon iskolában, az járvány kialakulásával fenyeget.

 

A kanyarón túl a rubeola és a mumpsz esetében sem éri el a hazai oltottsági ráta a 95 százalékot, tehát fennáll a veszélye egy fertőzésfészek kialakulásának.

 

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: pestisracok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!