A helikoptereket még az egykori védelmi miniszter, Glváč igényelte. Mivel az amerikai Bell cég rendőrségi helikoptere nemrég Eperjes mellett lezuhant, ezért a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium további, hasonló helikopterekre tartana igényt.

 

Senki nem tud semmiről…

 

A Szlovákia és Amerika között megköttetett hatalmas egyezséget azonban Szlovákiából senki sem vállalja. Mindezek ellenére az amerikai Védelmi és Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) jóváhagyta a szerződést.

 

 hirdetes_300x300  

A DSCA még április végén a honlapukon adott közre információt azzal kapcsolatban, hogy az Amerikai Kongresszus jóváhagyta azt a engedélyezési dokumentumot, amelyben 150 millió dollár értékben (135 millió euró) kilenc, Bell 429-es helikoptert adnak el Szlovákiának. A nyilatkozatban azt is nyilvánosságra hozták, hogy az árba Szlovákia olyan igényeit is belekalkulálták, mint a tartalék alkatrészek, a kiképzés, a logisztikai támogatás, a kommunikációs és navigációs műszerek, a földi kiszolgáló berendezések, a műszaki dokumentációt és karbantartási munkák, valamint a helikopterek szállítása.

 

Fotó: topky.sk

 

A belügy- és védelmi minisztérium azonban állítja, hogy semmiféle üzletre nem készülnek, sőt, a Kormányhivatalban sem tudnak semmi ilyesmiről. „Jelenleg semmi ilyesmit nem igényeltünk” – mondta a védelmi minisztérium szóvivője, Danka Capáková.

 

Az USA-val kapcsolatos tárgyalásokról végül a SME-nek a védelmi minisztérium szóvivője megjegyezte, hogy az egykori védelmi miniszter, Martin Glváč ideje alatt valóban kértek árajánlatot.

 

Az FMS amerikai kormányprogramon keresztül tett ajánlat nem kötött, ami azt jelenti, hogy nem kell, hogy a vásárlásra valóban sor kerüljön

 

– mondta Capáková.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!