A Ryanair légitársaság hétfőn este nyilvánosságra hozta, hogy törli a szeptember 24-i Pozsonyból Berlinbe és Berlinből Pozsonyba induló járatát, továbbá október végéig a London–Pozsony közti hétfői járatokat is törölték. Az ír légitársaság vagy ingyenes foglalást kínál más járatokra, vagy visszatéríti a pénzt. Mindezek ellenére az utasoknak joguk van a kártérítésre.

 

Speciális weboldal a kártérítés jelentésére

 

Amennyiben a repülőút 1500 kilométeres távot ölel fel – például a Pozsony–London táv esetében –, akkor az Európai Unió rendelete 250 eurós kártérítést garantál. A pénzt csak azok igényelhetik vissza, akiket a Ryanair légitársaság pár nappal az indulás előtt értesített a járat törléséről. Annak, akinek legalább 14 nappal a tervezett indulás előtt bejelentik a járat törlését, nincs jogosultsága a kártérítésre.

 

 hirdetes_300x300  

A hosszabb repülőutak esetén (több mint 1500 kilométer) a járat törlése miatti kártérítés elérheti a 400 eurót is. 1500 kilométer feletti repülőút például a Pozsonyból Lisszabonba vagy Madridba induló járat.

 

A kártérítésért természetesen jelentkezni kell. Az ír fapados légitársaságnak egy külön weboldala van erre a célra: eu261expenseclaim.ryanair.com. Akinek nincs kedve a kártérítéssel kapcsolatos adminisztratív ügyintézésre, az megbízhat egy erre a célra szakosodott behajtó céget. Például a cseh ClaimCloud.cz 25 százalékos jutalékkal dolgozik, de hasonlók az árak az angol nyelvű refund.me-n is. A kártérítésre joguk van azoknak az utasoknak is, akiknek legalább három órát késett a repülőgépük.

 

Kevés a pilóta

 

Az utasoknak ebben az esetben azért van joguk kártérítésre, mert a Ryanair szervezési okok miatt törli a járatait nem pedig váratlan késés, rossz időjárás vagy technikai probléma miatt.

 

A Ryanair múlt héten jelentette be, hogy naponta 40–50 járatot fog törölni. Ezzel az intézkedéssel állítólag az indulások pontosságán szeretnének javítani, hiszen szeptember első heteiben csupán 10-ből 8 gép szállt fel időben. Ennek azonban van néhány oka.

 

A Ryanair alkalmazottainak nagyobbik része szabadságol, mivel a légitársaság nem a naptári év szerint tartja nyilván a szabadságokat, hanem áprilistól márciusig. Az alkalmazottak nagy része most tölti a szabadságát, mivel ezeket a napokat nem vihetik át a következő időszakba.

 

Mindemellett a Ryanair 140 pilótája átállt a konkurens Norwegian Air oldalára éppen abban az időszakban, amikor a piacon rendkívül kevés a képzett légi személyzet száma.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!