Andrej Kiska a legmegbízhatóbb szlovákiai politikus a Focus újabb, direkt felmérése szerint. A második és harmadik helyen jócskán lemaradva Danko és Bugár következik. A Most-Híd elnökének azonban nincs miért örülnie. A választások óta 44-ről 31 százalékra csökkent az őt megbízható politikusnak tartó szavazók száma. 

 

Néhány nappal ezelőtt február 5-én tette közzé a Focus ügynökség a politikusok megbízhatósági rangsorát januári, spontán felmérése alapján. A spontán ez esetben azt jelenti, hogy a megkérdezettek nem egy listáról választottak, hanem maguktól mondták az általuk legmegbízhatóbbnak tartott politikus nevét.

 

A felmérés eredményéről itt olvashat.

 

 hirdetes_300x300  

A mai Focus felmérés már nem spontán megkérdezésen alapul, itt a felmérést végző ügynökség által felsorolt politikusokról mondanak véleményt a résztvevők. Az 1012 megkérdezett közül a legtöbben Andrej Kiska köztársasági elnököt jelölték meg legmegbízhatóbbnak (52,6 százalék „teljes mértékben” vagy „inkább” megbízik benne). Ő az egyetlen a listán, akiben többen bíznak,  mint ahányan nem.

 

Nem vicc, a felmérés szerint a második legmegbízhatóbb politikus az SNS elnöke, Andrej Danko. Az ő szavának azonban már csak 33,2 százalék ad hitelt. Hasonló a helyzet Bugár Bélával (Most-Híd), a felmérés harmadik helyezettjével, akiben csak a megkérdezettek 31 százaléka bízik.

 

Bugárnál érdemes megjegyezni, hogy válaszok alapján „csak” az ötödik „legmegbízhatatlanabb” politikus – a helyezéssel Boris Kollárral (Smer Rodina) osztozva büszkélkedhet, de nála az egyik legalacsonyabb azon válaszadók aránya, akik „teljes mértékben” megbíznak benne. Sőt, az inkább és teljesen megbízható válaszok együttes száma sem éri el a „teljesen megbízhatatlan” választ adók számát.

 

A HNonline.sk infografikája a Focus eredményeiről: 

 

 

Vannak átfedések

 

Az egyes pártok szavazóinak körében is megmérték a legmegbízhatóbb politikusokat. Ahogy a korábbi, spontán megkérdezéseknél, úgy most is vannak átfedések. Az SNS választói körében Kiska a második, Bugár a harmadik helyet érte el. A Smer szavazóinak 72 százaléka tartja Dankot megbízhatónak, 52 százaléka Bugárt, de 49 százalék jutott Kiskának is. Az SaS választóinál Richard Sulík (SaS pártelnök), Kiska és Igor Matovič, a szövetséges OĽaNO vezére a legmegbízhatóbbnak ítélt politikus.

 

Érdekesség, hogy a Smeren és az ĽSNS-en kívül Andrej Kiska a második helyezett minden párt szavazóinál. A Smernél „csak” negyedik, az ĽSNS-nél pedig utolsó a 9 névből álló listán.

 

Bugár Béla esetében nagy a szakadék a kormánypártok és az ellenzéki pártok között. Az ellenzéki pártok esetében az 5. helyre vagy még lejjebb szorult vissza. A kormánypártoknál pedig harmadik helyen tartja magát (kivéve saját pártját, ahol természetesen első).

 

Érdemes szólni még, hogy szemmel láthatóan a Most-Hidat viselte meg legjobban a „szokatlan összetételű” kormányba való belépés: Bugár Bélát saját szavazói körében csak 87 százaléknyian tartják a megbízhatónak. A Smer szavazóinál Fico 97, az SNS választóinál Danko 90 százalékot kapott.

 

Forrás: Focus Research

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!