Az állami alkalmazottak szakszervezetei elutasították a bértábla szerinti bérek emeléséről szóló kormányjavaslatot. Így a tárgyalások jövő kedden folytatódnak, amelyen részt vesz majd a Pénzügyminisztérium és a Kormányhivatal képviselője.

 

A kormány most elutasított javaslata szerint a bértábla jelenlegi 14 bérkategóriáját 6-ba vonták volna össze. A legalacsonyabb bért jelentő kategóriában dolgozók minimálbért kaptak volna. Minden kategóriához tartozott volna egy koefficiens, egy szorzó, amely meghatározza, hogy egy adott kategóriában a minimálbér hányszorosát keresi az állami alkalmazott.

 

A bérfokozatokat eltörölték volna (a bér azon része, amely a ledolgozott évek után jár).

 

 hirdetes_300x300  

A szakszervezetek leginkább a javaslat harmadik pontját kifogásolták. A szerződött bér kategóriájának létrehozásával ugyanis az alkalmazott kiszolgáltatott helyzetbe kerülne a munkáltatóval szemben.

 

„A javaslat nem tartalmazza az alkalmazott egy adott munkaterületen eltöltött éveit, az alkalmazott és a munkáltató közti megegyezésre épül, vagyis egy ilyen rendszer a munkáltatónak biztosít nagyobb mozgásteret. Ez bizonyos belső korrupciót segítene elő, mert az alkalmazott bizonyos fokig kizsákmányolható lenne”

 

fogalmazott a szakszervezetek elnöke, Monika Uhlerová.

 

Teraz.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!