A Most-Híd 6,9, az MKP 1,7 százalékon? Ezt hozta ki az AKO legfrissebb felmérése. Az ügynökség igazgatója szerint azonban ezek a változások (a hónap elején az AKO 2,8 százalékot mért az MKP-nak és 5,6 százalékot a vegyespártnak) a statisztikai hiba határán belül vannak. Épp azt tartja rendhagyónak, hogy lényegi változások nem történtek – pár kivétellel.

 

Ha ma lennének a választások, az AKO szerint azt a Smer nyerné meg 21,4 százalékkal. Az előző felméréshez képest elhanyagolható 0,7 százalékkal erősödtek. Az SaS 16,1 százalékkal a második legerősebb szlovákiai párt, az SNS 10,9 százalékon áll – úgy tűnik míg a Smer elérte jelenlegi minimumát, az SaS és az SNS tetőztek.

 

Az ĽSNS továbbra is 10,3 százalékon tartja magát, a Sme rodina sem változott különösebben, 9 százalékra erősödött Az OĽaNO 8,7 százalékon áll, míg a KDH 6,9 százalékos népszerűségnek örvend. A Most-Híd 6,8 százalékot kapott az AKO-tól, épp nála a legnagyobb változás (az előző, hó eleji felmérés még csak 5,6 százalékot mutatott).

 

 hirdetes_300x300  

A Progresszív Szlovákia és a SPOLU tovább erősödtek (3,8 és 3,7 százalék), és ami az MKP- t rendszeresen alulmérő AKO-tól is különös, hogy a magyar párt csak 1,9 százalékot kapott. (Összehasonlításul, a FOCUS márciusi felmérésén a magyar párt 4,1 százalékon állt).

 

A mandátumok elosztása tekintetében a kormánykoalíciónak csak 65 mandátuma lenne, ami messze nem elegendő a kormányzáshoz. Az ellenzéki jobboldal – az AKO szerint  – csak a Most-Híddal vagy egy másik párttal kiegészülve tudna koalícióra lépni.

 

A HNonline.sk infografikája:

 

 

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!