Andrej Kiska köztársasági elnök parlamenti országértékelő beszédét élesen kritizálták elsősorban a kormánypárti politikusok.

 

Peter Pellegrini kormányfő (Smer) Robert Fico hű tanítványaként úgy nyilatkozott:

 

„Jobban örülnék, ha az államfő inkább azokkal a gyanús ügyekkel foglalkozna, amelyekben ő az érintett. (…) Ez az országértékelő nem egy elnök beszámolója volt, hanem egy leendő ellenzéki politikusé”

 

fogalmazott a smeres kormányfő.

 hirdetes_300x300  

 

Andrej Danko házelnök (SNS) már valamivel visszafogottabb volt, bár sokat nem árult el:

 

„Fontos elfogadni a kritikát, a politikában ugyanis nem szabad magunkra venni a dolgokat. (…) Néhány dologból okulhatunk, némelyeket ki lehet javítani, és más esetekben a realitás valahol máshol van. (…) Ha nem fogunk konstruktív megoldásokat és kompromisszumokat keresni, akkor a pokolba vezető útra lépünk”

 

Bugár Béla a Most-Híd elnöke és egyben államfőjelöltje úgy nyilatkozott, hogy ő maga

 

„meg van győződve arról, hogy az államfő beszéde a kormány tevékenységéről szólt, nem a köztársaság állapotáról”.

 

Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter „nagyon pozitívan” értékelte az államfo beszédét – de csak mert nem érte kritika a védelmi minisztériumot.

 

Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő (egyébként pedig a SPOLU párt vezetője) örömét fejezte ki amiatt, hogy „az elnök a politikai jövője helyett kimondta az igazat, függetlenül attól, hogy az népszerű-e vagy sem.

 

„Beszédének legfontosabb része az volt, ahol rámutatott a jogállam működésképtelenségére és az emberek állami iránti bizalmának hiányára. Szaval viszonylag kemények voltak, de igazak, és ez is azt bizonyítja, hogy Szlovákiának az állam alapjait kell újraépíten”

 

mondta Beblavý.

 

Igor Matovič (OĽaNO) ellenzéki képviselő szerint Kiska beszéde elég átfogó volt, és nem hagyott ki semmit abból, amiben „ma Szlovákia szenved”.

 

„Pontosan így képzelek el egy országjelentést”

 

tette hozzá.

 

Veronika Remišová (OĽaNO) parlamenti képviselő amiatt volt elégedett az elnök beszédével, hogy újra visszaterelte a figyelmet a Kucia-Kušnírová-gyilkosságra.

 

Ľubomír Galko (SaS) parlamenti képviselő szintén pozitívan értékelte Kiska beszédét:

 

„Örülök, hogy utalt a rendőrség rossz állapotára és arra is, hogy ezért ki a felelős. Úgy hiszem, hogy nem kerülgette a forró kását”

 

foalmazott Galko.

 

Boris Kollár (Sme rodina) szerint az elnök „egész jól összefoglalta” a lényeget, ennek ellenére van pár kifogása a beszéddel szemben.

 

„Engem zavar, hogy nem említette meg a hétköznapi embereket. De helyesen fogalmazott a mezőgazdaságot érintő dolgokban és kimelte Čižnárt”

 

Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő reakciójában ismételten Kiska „kétes ügyleteiről” beszélt. Kiemelte, hogy

 

„2014-ben azt mondtam, hogy Kiska ellenzéki politikus lesz. Ma azt mondhatom, hogy mostani felszólalása egy ellenzéki politikus beszéde volt”

 

mondta Fico.

 

Az olykor szélsőségekbe átcsapó baloldali nézeteiről ismert Ľuboš Blaha (Smer) cinikusnak nevezte Kiska beszédét.

 

„Kiska továbbra is ártani akar Szlovákiának, az ország rendvédelmi szerveit támadja, megosztja a társadalmat és a legalapvetőbb emberi ösztönöket akarja befolyásolni, mint egy utolsó extrémista”

 

Menyhárt József, az MKP elnöke az elnök beszédére reagálva úgy fogalmazott, hogy az „az eddigi legkeményebb” megnyilvánulása volt. Ugyanakkor hangsúlyozta,

 

„Ellenzéki társaink tapsolnak a beszédnek, én viszont azon töprengek, nem kellett volna Kiskának már korábban kritikusabbnak lennie? Hiszen ő is látta, milyen zsákutcás politikát folytatnak a kormánypártok. Beszédének élét pedig tompítja a tény, hogy jövőre, elhagyva az elnöki palotát, a pártpolitikába lép. Ettől függetlenül, az államfő megállapításainak többségével egyet kell értenünk.”

 

Menyhárt nehezményezte azt is ,hogy Kiska egy szót sem ejtett a magyar kisebbség helyzetéről.

 

Körkép.sk, HNonline.sk, Webnoviny.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!