Az elmúlt hetekben sorban jelentették be indulási szándékukat az egyes államfőjelöltek, és bár még nem minden párt nyilatkozott, azért az első előrejelzések már napvilágot láttak.

 

Persze semmi sincs kőbe vésve, Daniel Kerekes és Michal Škop politológusok ugyanakkor elindították a ktovyhravolby.sk (Ki nyeri a választásokat) elnevezésű projektet, amely azt mutatja be, hogy az egyes konkrét jelölteknek mekkora az esélyük a győzelemre. Nos, egyes előrejelzésük ugyancsak meglepő.

 

Az előrejelzési modell szerint a top-jelölt Robert Mistrík, a Spolu és az SaS támogatását is élvező független induló. Annak esélye, hogy ő váltja Kiskát, a politológusok szerint 28,9 %.

 

 hirdetes_300x300  

Őt szorosan követi az ellentmondásos bíró, Štefan Harabin 25 %-kal. A harmadik helyen – igaz az előzőektől jóval lemaradva – Zuzana Čaputová áll jelenleg a maga 14,5 százalékával.

 

Bugár Kiskát kritizálja, szerinte ő jobb elnök lenne, aki felül tud emelkedni a dolgokon

 

A negyedik helyen Milan Krajniak (Sme rodina) áll 9,2 százalékkal, majd Marián Kotleba következik 6,2 százalékkal.

 

A szlovák nemzetet bőszen meggyőzni igyekvő Bugár Béla esélye körülbelül pártja támogatottságának szintjén áll. A politológusok szerint 4,9 % az esélye annak, hogy a vegyespárt elnöke legyen Kiska utódja.

 

Mi alapján állapították meg az esélyeket?

 

Daniel Kerekes, a projekt egyik vezetője az Aktuality.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy egyelőre a fogadóirodák szorzói alapján dolgozták ki az előrejelzést.

 

„A jövőben ezt korrigálni fogjuk a közvélemény-kutatások eredményeivel, amelyeket eddig még nem nem készítettek”

 

Kerekes, habár nem tenné tűzbe a kezét a fogadóirodák szorzói alapján, azt elismeri, hogy a csehországi és az amerikai elnökválasztások esetében megmutatkozott, hogy meg lehet jósolni az eredményeket.

 

„A bookmakereknek van valamilyen szakképesítésük, és figyelembe kell venni a fogadók bizalmát is, akiknek racionálisan kell dönteniük, mivel a saját pénzüket teszik bele”

 

mondja Kerekes, aki arról is beszámolt, hogy az övékéhez hasonló modell működött Csehországban is az elnökválasztás előtt, és a fogadóirodák szorzói alapján helyesen jelezte előre Zeman újraválasztását.

 

Államfőválasztás: A fogadóirodák több esélyt jósolnak Harabinnak és Kotlebának mint Bugárnak

 

Harabin lehet a meglepetés?

 

Kerekes szerint, ha most kerülne sor a választásokra, a HZDS ex-igazságügyi minisztere valóban meglepetést okozhatna. A másik oldalon viszont számításba kell venni azt a tényt is, hogy a Smer és az SNS sem rukkolt még elő saját jelölttel.

 

„Úgy gondolom, hogy mikor a Smer bemutatja jelöltjét, akkor Harabin némileg gyengül majd. A tiltakozó, dühös választó a baloldali, smeres jelölthöz pártol majd”

 

vélekedik Kerekes.

 

A Tipsporton eddig körülbelül 13 ezer euróban fogadtak az egyes jelöltekre. A legtöbbet, összesen 5000 euró Harabin győzelmére tettek, körülbelül 2400 eurót Mistríkre, és 1600-at Miroslav Lajčákra, aki továbbra is cáfolja, hogy indulna.

 

Bugár már csak a szlovák választóknak udvarol

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk/archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!