A FOCUS közvélemény-kutató ügynökség legutóbbi felmérésében azt vizsgálta meg, hogy mekkora választási potenciálja van Andrej Kiska köztársasági elnök készülő pártjának, illetve hogy mely pártokra jelent veszélyt. Elsősorban a Most-Hidat és a jobboldali ellenzéki pártokat emelte ki.

 

Andrej Kiska készülő pártja akár 25,1 százalékos eredményt is elérhetne a választásokon. A FOCUS szerint ekkora választási potenciállal rendelkezik. A megkérdezettek 4,1 százaléka biztosan szavazna rá, 21 százalék inkább igennel válaszolt. Ugyanakkor 65,5 százalék nem tudja elképzelni, hogy Kiska új mozgalmára voksoljon (29,7 százalék inkább nem, 35,8 százalék kizártnak tartja).

 

Még magasabb értékek jönnek ki, ha a mintából leszámoljuk azokat, akik a válaszadás során jelezték, nem vennének részt a parlamenti választásokon: a választási potenciál egycsapásra 28 százalékra nőne.

 

 hirdetes_300x300  

Forrás: Postoj.sk

 

Párhuzam Procházkáékkal? 

 

Összehasonlításként a hasonló beállítottságú Progresívne Slovensko választási potenciálja 9,6 százalékos volt. Az egykor az ellenzék üdvöskéjének tekintett, mára a süllyesztőben eltűnt Sieť#-é 30 százalékos volt, és megalakulása után azonnal kétszámjegyű eredményeket ért el a közvélemény-kutatáson.

 

A hasonlóságok ellenére óvatosan vonjunk le következtetéseket, Procházka pártja négy hónapos működés után mérette meg a választási potenciálját, Kiska pártja pedig még meg sem alakult. Kiska előnye, hogy köztársasági elnökként közismert személyiség, jelentős médiafigyelem övezi, így jól kiépített politikai krédóval rendelkezik.

 

„A felnőtt lakosság negyede nem kevés, tekintve a többi párt preferenciáit. A jövőben azonban az lesz a lényeges, hogy milyen mértékben sikerült megtölteni tartalommal a pártot és mit kezd majd a jobboldali ellenzéki spektrummal, merthogy alapvetően abba a környezetbe ágyazódik bele”

 

mondta Martin Slosiarik a FOCUS elemzője a Postoj konzervatív napilapnak. A Postoj rendelte meg az ügynökségtől Kiska pártjának potenciál-felmérését. Az elemző arra is felhívta a figyelmet, szinte lehetetlen megjósolni, milyen népszerű lesz a párt, ha csak jövőre (az elnökválasztás évében) alakul meg.

 

A Smer nem tart Kiska készülő pártjától, a Most-Híd hajlandó lenne az együttműködésre

 

A legnagyobb vesztesek

 

Andrej Kiska készülő pártja az OĽaNO, az SaS, a Sme rodina és a Most-Híd szavazótáborából csábítana magához választókat. A legtöbbet Igor Matovičéktól. Az ő szavazóik fele hajlandó lenne Kiska pártjára adni szavazatát. Az SaS választóinak 42 százaléka pártolhat át, vagy legalábbis mérlegelné ennek lehetőségét. A Sme Rodina is ráfizethet a köztársasági elnök készülő mozgalmára: választóinak 36 százaléka váltana színt. A legnagyobb veszély mégis épp a Most-Hidat fenyegeti.

 

A Most-Híd a 2016-os választásokkor a korrupció-ellenes kampányával, a programjával és koalíciós potenciáljával szólította meg legsikeresebben (zömében szlovák) választóit. A választói nagy része kénytelen volt csalódni, mert Bugárék koalícióra léptek a Smerrel, így a korrupció-ellenes vonalon erősen meggyengült vegyespárt mára a parlamenti küszöb közelébe süllyedt.

 

A felmérés eredménye között a legérdekesebb, hogy az MKP választóinak 37 százaléka venné fontolóra, hogy Kiska pártjára szavaz, ami magasabb, mint a Most-Híd esetében. A FOCUS azonban kiemeli, hogy a magyar párt választóinak mintája felmérésben elég kicsi volt, így nagy a hibahatár.

 

A FOCUS szerint, ha Andrej Kiska valóban pártot alapít, a vegyespárt választói 30 százalékát veszítheti el, amivel már jócskán a parlamenti küszöb alá csúszna.

 

forrás: Postoj.sk

 

 

A liberálisok bukják a legtöbbet

 

A  parlamenten kívüli pártokat is tartalmazó listán a legveszélyeztetettebbek a balliberális Progresívne Slovensko és a Beblavý-féle Spolu.

 

Ugyanakkor egyáltalán nincs félnivalója Kotlebáéknak, az ő szavazóik egyértelműen elutasítják Kiska pártját. A Smer és az SNS választói közül pedig csak 15 százalék venné fontolóra, hogy átpártoljon.

 

Szintén kicsit paradox helyzetet mutat a politikai irányultság és értékoldalak szerinti felosztás. Kiska pártjára leginkább a jobboldali érzelmű választók szavazhatnak, kisebb részben a centristák és a baloldaliak. Ami az értékeket illeti, az új párt választóinak zöme centrista vagy liberális, a konzervatívok kissé kevesebben vannak. Még a legkonzervatívabbak között is van egy 27 százalékot kitevő réteg, amely hajlandó lenne szavazni Kiska pártjára.

 

A regionális eloszlás szerint a legtöbb szavazatra az új párt Eperjes, Nagyszombat, Trencsén és Pozsony megyében számíthat. A legkevesebbre Kassa és Nyitra megyében.

 

A felmérés a Postoj konzervatív napilap felkérésére, 1001 személy megkérdezésével készült.

 

 

 

Kiska pártot alapít és hatalomra tör – Mit jelent mindez a felvidéki magyarság számára? Körkép.sk elemzés

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!