A Komáromi Városi Művelődési Központ november 10-én magas színvonalú zenei rendezvénynek adott otthont.

 

Nyitra Megye Önkormányzata, a Komáromi Regionális Művelődési Központ és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága közösen szervezte meg  szombat este 17.00 órai kezdettel az Énekelj Szlovákia 2018 – Dél-Szlovákia énekkarainak koncertjét.

 

A zenei ünnepséget Viera Vlčková, a Regionális Művelődési Központ igazgatónője nyitotta meg, aki köszöntő beszédében üdvözölte az egybegyűlteket, valamint méltatta a karéneklés nemzeteket és kultúrákat összekötő szerepét.  Az esten összesen hat énekkar lépett fel.

 

 hirdetes_300x300  

Elsőként a Városi Művelődési központ és a Jókai Mór Alapiskola Kicsinyek Kórusát, valamint Gyermekkarát hallhattuk, akik nagy zenei múltra tekinthetnek vissza. Az alsó tagozatos kórust közel fél évszázada Kaszás Margit, a felső tagozatosokét még ettől is korábban Pálinkás Zsuzsa alapította. Vidám műsoruk, tisztán csengő hangjuk és bájos megjelenésük elkápráztatta a közönséget. Vezényelt jelenlegi karnagyuk Pfeiferlik Annamária és Juhász Mónika, zongorán közreműködött Pásztor Éva.

 

A GAUDIUM tagjai boldogan, a nagyszerű szereplés után

 

A gyermekeket a VMK és a Jókai Mór Alapiskola vegyeskara, a GAUDIUM követte.  Érdemes tudni, hogy a kórust a nevezett iskola egykori diákjai alapították, akik már gyermekként is a karéneklés lelkes hívei voltak.  Maguk kérték fel egykori karnagyukat, Stirber Lajos zenepedagógust, hogy legyen a társulat dirigense. Esti előadásuk folyamán hozzájuk kapcsolódott még a Selye János Gimnázium énekkara és hangszeres kamaraegyüttese.

 

Jelenlegi műsorukat a magas művészi színvonal mellett a finoman adagolt magyarságtudat erősítése jellemezte. Nagy sikert aratott előadásukban Dobi Géza – Lakatos Róbert Három Kossuth-nótája. Karnagyuk Stirber Lajos, a Magyar Kultúra Lovagja.

 

Balról Kaszás Margit, a Kicsinyek Kórusának alapítója, a fiatalon elhunyt neves színművész, Kaszás Attila édesanyja

 

Utánuk a Selye János Egyetem CANTUS IUVENTUS Női Kara lépett színpadra. A kórus mindenképp fiatal, 2013-ban alakult. Alapító karnagyuk Orsovics Yvette, a több mint 70 tagot számláló kórust e rövid idő alatt nagyon magas színvonalra fejlesztette. Előadásukból kiemelkedett az Öt magyar népdal Alfréd Zemanovský feldolgozásában.  Zongorán közreműködött Fehér Eszter.

 

A CONCORDIA vegyeskar közel négy évtizede alakult a CSEMADOK helyi szervezete mellett, majd a Városi Művelődési Központ is a támogatója lett. Ők az össz-szlovákiai kóruséneklésben is jelentős helyet foglalnak el. Élvonalbeli tevékenységüknek köszönhetően számos külföldi szereplést tudhatnak maguk mögött. Az est folyamán széles-skálájú műsorukból a legnagyobb sikert Szíjjártó Jenő Magos a rutafa – Szent Iván-napi dalok Nyitra vidékéről című feldolgozásával aratták. Vezényelt Stubendek István, zongorán kísért Ternóczky István.

 

Jókai alapiskolai kórustag szereplés után

 

A SCHOLA MARIANA a MARIANUM egyházi iskolaközpont 1994-es indulásától működik, alapítója Stubendek István.  A kórust hat éve Orsovics Yvette vezeti.  A magas színvonalú előadásuk mellett figyelmet érdemel külső megjelenésük, a fehér-kék öltözet. A szakrális művészet Szűzanya megjelenítésein gyakran megfigyelhető ez a színkombináció, mely a tisztaságot jelképezi. Az egyházi népénekek mellett nagy sikert arattak népdalcsokrukkal is. Vezényelt Orsovics Yvette, zongorán kísért Lucia Kolenčíková, fuvolán Bathó Lilla.

 

A fellépő énekkarok sorát a Szlovákiai Magyar Pedagógusok kórusa zárta, mely saját kategóriájában kimagasló színvonalat képvisel, egész repertoárjuk most is ezt tükrözte. A közönséget legjobban Németh-Šamorínsky István Nyitravidéki népdalai ragadták magával. Alapító karnagyuk Szíjjártó Jenő, helyét később Vass Lajos vette át, aki haláláig vezette a kórust, mely ma az ő nevét viseli. Az énekkar jelenlegi karnagya Józsa Mónika.

 

Cantus Iuventus, karnagy Orsovics Yvette

 

A kórusok előadásait követően ünnepi pillanatokra került sor. A Pozsonyi Nemzeti Művelődési Központ részéről Eleonóra Hunčagová kitüntető oklevelet adott át Stubendek Istvánnak és Harmat Rudolfnak a zenei élet területén kifejtett, kimagasló értékeket hordozó munkásságukért.

 

Továbbá köszönetet mondtak még Kazán Józsefnek, aki több évtizede folyamatosan helytáll az énekkari fesztiválok szervezésében.

 

Az est folyamán sor került még Stirber Lajos Komárom zenei élete a 19. századtól napjainkig zenei kiadványának a bemutatására, a Regionális Művelődési Központ gondozásában.

 

A kitüntetések előtti pillanatokban a Komáromi Kamarazenekar lépett színre, melynek első művészeti vezetője Dobi Géza komáromi zeneszerző, hegedűművész volt. A kamarazenekar jelenkori karnagya és művészeti vezetője Meveczky Szabolcs. A kitüntetések felemelő pillanatait aláfestő zenével színesítették.

 

Az ünnepi ceremóniát követően csendült fel a kamarazenekar és az összkar közös előadása, mely katartikus élményt jelentett a publikum számára.  Ludovít Rajter, Szíjjártó Jenő és Dobi Géza egy-egy művét adták elő, mely mind a szülőföld jegyeit hordozta magán.

 

A zenei est mind szervezésében, mind az előadások tekintetében kimagasló színvonalat ért el. A rendezvény a Művészet Támogatási Alapból fedeződött.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!