Nyitókép: Pravda.sk

 

Robert Kaliňák ex-belügyminiszter 12 év után is azt vallja, hogy Zsák Malina Hedvig kitalálta a támadást. A magyar ügyészség azzal zárta le az ügyet, hogy ennyi idő után sem megerősíteni sem cáfolni nem lehet a szlovák állam Hedvig elleni feljelentésének valóságtartalmát.

 

Tizenkét évvel ezelőtt, a Smer-HZDS-SNS magyarellenes retorikát folytató koalíció idején két személy megtámadta Malina Hedviget, akkor még nyitrai egyetemi hallgatót a nyílt utcán, amiért az telefonján magyarul beszélt. Mivel Szlovákiát rengeteg támadás érte magyarellenes retorikája miatt külföldről, Robert Fico kormányfő és Robert Kaliňák belügyminiszter politikai útra terelte az ügyet.

 

A szerencsétlenül járt lányt nyilvánosan, a média előtt megszégyenítették, és ráfogták, hogy „önverést követett el”, majd teljesen törvénytelen módon olyan „bizonyítékokat” lobogtattak a sajtó előtt, amelyekhez alapesetben (egy jogállamban) a nyomozókon kívül más nem is férhetne hozzá. Vajon hogy reagált volna a szlovák közvélemény, ha Fico Kuciak jegyzeteivel rohangált volna a sajtótájékoztatókra? Ám a 2000-es évek második felében a magyarellenes hangulat olyan mértékű volt, hogy ezt megtehették.

 hirdetes_300x300  

 

Hedvig: Rájöttem, nem normális dolog naponta 11 óráig a postásra várni azzal, hogy aznap éppen milyen idézést hoz

 

Hiába lépett koalícióra 2016-ban a Most-Híddal, a Smer vezetői tíz év után sem voltak hajlandók megszüntetni a hamis tanúzás vádjával indított eljárást Malina Hedvig ellen, olyan megoldást választottak, amivel elkerülhetik a politikai felelősséget: az ügyet átadták a magyar hatóságoknak. A két ország viszonya sosem volt még ennyire kiegyensúlyozott, így aligha lehetett más eredményt várni a magyar ügyészségtől, Hedvig pedig kétség kívül megkönnyebbülhet, hogy lezárult életének e túlságosan is hosszúra nyúlt fejezete.

 

A Hedvig-ügyben felmerült azonban a Kuciak-gyilkosság hátterében sejtett Marián Kočner nagyvállalkozó neve is, akit jelenleg egy váltóügy miatt tartanak őrizetben. Az ellenzék szerint Kočner a Smer embere, aki Fico javára korábban az ellenzéki politikusok kompromittálásával is foglalkozott. Roman Kvasnica, Hedvig ügyvédje a Hospodárske Noviny szlovák lapnak adott interjújában korábban elmondta, hogy Kočner kétszer is megkereste őt, hogy köztes megoldást ajánljon fel a Hedvig-ügyre: a lány ismerje be tettét, és megússza minimális következményekkel. Kvasnica rákérdezett, hogy kit képviselve kereste őt meg. Kočner azt válaszolta, hogy a Szlovák Köztársaság kormányfőjét – aki akkor Robert Fico volt.

 

Hedvigtől Kuciakig – Kvasnica: Kočnert a kormány emelte azzá, ami: egy emberré, akitől félnek

 

A Smer második embere, a Kuciak-gyilkosság miatt távozni kényszerült egykori belügyminiszter, Robert Kaliňák továbbra is kiáll amellett, hogy Hedvig kitalálta a támadást, és önverést követett el.

 

„Számomra az a lényeges, hogy az, ahogy kivizsgálták ezt az ügyet, továbbra is érvényes. Az a támadás kitalált volt”

 

fogalmazott a SME napilapnak adott interjújában.

 

„A magyar ügyészség is mondhatta volna, hogy az egész fordítva történt (hogy valóban megtámadták – a szerk. megj.), de más következtetésre jutott. Ennél finomabban nem tudta közölni. Bár én állítom, hogy hamis tanúzásos esetek ma is ezerszámra vannak az országban”

 

mondta az egykori belügyi tárcavezető. A nyombiztosításkor gyanúsan sok hibát elkövető rendőrségi munkával kapcsolatban kijelentette, hogy Hedvig csak véresen, és nem zúzódásokkal érkezett az orvoshoz, hogy maga is bevallotta, hogy könnyen elered az orra vére, és hogy az orvosok hibáztak, mikor nem mosták meg.

 

„Mikor kiérkezett a rendőrségi fotós azt mondta, nincs mit lefotóznia, mert nincs látható sérülése a lánynak. Ez hiba volt”

 

mondta Kaliňák, az ő szemszögéből ugyanis emiatt nem tudták bizonyítani, hogy Hedvig hazudik.

 

Tíz év után újra meghurcolták Hedviget, ezúttal Bugárék támogatásával

 

Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!