Nyitókép: dennikn.sk

 

Néhány hónap múlva államfőt választ Szlovákia lakossága, azonban az elvártakkal ellentétben még mindig nem teljes az indulók listája, hisz több párt – köztük két kormányzó – is van, akik még nem mutatták be saját jelöltjüket.

 

Ettől függetlenül néhány hetente napvilágot látnak a friss felmérések, melyekben a legtöbbször azokat a potenciális jelölteket is mérik, akik nem hivatalos indulók.

 

Nem meglepő, hogy a jelöltek mindig azt a felmérést tartják relevánsnak, ahol jó eredményt érnek el, talán csak Robert Mistrík lóg ki a sorból, akit a hivatalosan nem induló jelöltek között is rendre magasan mérnek.

 hirdetes_300x300  

 

Jelenleg tehát annyi biztos, hogy nem teljes még az indulólista, így a felmérések sem mutathatnak teljes képet az erőviszonyokról, épp ezért érdemesebb inkább a trendeket figyelni, ami a megjelenő felméréseken nyomon követhető.

 

  1. Ismerjük el, hogy Harabinnak esélye van a második körre

 

Gyakorlatilag mindegyik őszi felmérés megmutatta, hogy Harabinnak reális támogatottsága van a szavazók körében. A Focus szeptemberben és novemberben 10 százalék körül mérte, az Ako szeptemberben 9, decemberben 10 százalékot adott neki – azzal együtt, hogy Dankot és Richard Rašit is betették az indulók közé. Ha pedig csak a tényleges indulókat vesszük alapul, akkor 13 százalékra ugrik támogatottsága.

 

A jelek szerint Harabin nem csak a szélsőséges és a rendszerellenes szavazókat tudja maga mögé állítani, ha pedig a Smer és az SNS nem tud elég erős neveket felvonultatni, akkor esélye van a növekedésre. A felmérések szerint Kotleba szavazóinak közel fele lenne kész Harabinra szavazni, ha bejutna a második körbe, és még Mistrík bázisából is el tudna csenni 6 százaléknyi szavazót. Ráadásul a Smer választói között is halászhatna, körülbelül harmaduk támogatná őt a második körben.

 

2. A Smer leéghet Lajčák nélkül

 

Az, hogy Harabin viszonylag sok választó számára elfogadható, részben összefügg azzal a trenddel, amit az a lehetőség vet fel, hogy nem Miroslav Lajčák lesz a Smer jelöltje. A felmérések rendre rámutattak, hogy a Smer megnyerheti a választást, de csak akkor, ha a külügyminiszter indul a posztért. Egy másik jelölt, például Richard Raši esetében még Bugár Béla vagy Andrej Danko is lekörözhetné őket.

 

Richard Rašit bár a Smer hivatalosan nem erősíti meg, a legtöbb felmérésben beteszik a Smer jelöltjeként. Látszik azonban, hogy őt még saját pártjának választói sem támogatnák egyhangúlag. Ha például Robert Mistríkkel kerülne be a második körbe, a szocdemek szavazóinak fele nem szavazna rá.

 

3. Krajniak előnye a koalíció széthúzása és az OĽaNO

 

Az AKO utolsó két decemberi felmérése rámutatott egy érdekességre Milan Krajniakkal kapcsolatban. A Sme rodina alelnöke sokáig lemaradt a versengésbe, a Focus 2,4-3 százalékon mérte, azonban az AKO-nál 4,4-ről 6-ra ugrott támogatottsága.

 

Bár még mindig elmarad a Sme rodina számaitól, helyzete változni látszik, és ha nem számoljuk a Smer, az SNS és az OĽaNO potenciális jelöltjeit, akkor már Harabin szintjén mozog támogatottsága.

 

Amennyiben tehát a koalíciós pártok és Matovičék nem tudnak elég erős neveket felsorakoztatni, úgy Krajniak esélyei is megnőnek.

 

4. Bugár elfogadható a koalíció választói számára

 

Az AKO decemberi felmérésével már Bugár is eldicsekedett facebook-oldalán. Nem csoda, hisz csak minimális lemaradást mutatott Mistrík mögött azon a listán, ahol csak a tényleges indulók szerepeltek.

 

Bugár valószínűleg azért vágott bele az államfőválasztásba, hogy segítsen pártján a parlamenti választások előtt, és megerősítse azt az ország déli részén, tehát a magyarok között.

 

Az MKP támogatásával induló Menyhárt Józsefnél nyolcszor mérte őt erősebbnek az AKO, amin csak azzal tudna a magyar párt változtatni, ha sikerülne bevonzani a szavazóhelyiségbe a magyarokat.

 

A felmérések trendje azt mutatja, hogy Bugár esélyei jócskán megnőnek, ha az SNS és a Smer potenciális jelöltjeit nem mérik. Bár az ellenzéki OĽaNO sem mutatott be még senkit, így ők is megkavarhatják az állóvizet, a számok így is arra engednek következni, hogy a Most-Híd elnökére hajlandóak lennének szavazni a másik két koalíciós párt szavazói is.

 

5. Az OĽaNO még belekavarhat

 

Az ellenzéki jelöltek eredményeit jócskán befolyásolja majd az OĽaNO döntése. Matovičék korábban mérlegelték Veronika Remišová indítását, ő azonban látszólag ellenzi az ötletet. Ekkor bepróbálkoztak Mistrík támogatásával, azonban a párton belül nem aratott osztatlan sikert az ötlet.

 

A KDH ugyan próbálkozik megegyezésre jutni Matovičékkal, ettől függetlenül könnyen előfordulhat, hogy végül nem indítanak saját jelöltet. Ezzel valószínűleg Zuzana Čaputová, esetleg Milan Krajniak vagy František Mikloško malmára hajtanák a vizet.

 

Épp ezért valószínűleg Robert Mistrík fut majd még egy kört az OĽaNO-nál, mivel az ő támogatásukkal jócskán sikerülne növelni győzelmi esélyein.

 

dennikn.sk 

Megosztás:
Címkék: Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!