Nyitókép: HNonline.sk

 

Kétségtelen, hogy Robert Fico kijelentéseivel és politikai stílusával egyre inkább Vladimír Mečiarra hasonlít – mondta Tomáš Koziak politológus a Hospodárske Noviny gazdasági napilap internetes kiadásában megjelent interjúban.

 

A szakértő szerint sok a hasonlóság, de a különbözőség is a mostani és az 1998-as események között. A hasonlóságok között említette, hogy a Mečiar és Fico által képvisel politikai stílus hasonlóan növelte a rájuk nehezedő társadalmi nyomást. Fico egyre inkább Mečiaréhoz hasonló retorikát vesz fel, és az SNS is nagyon hasonlóan viselkedett a Mečiar éra végén, mint most.

 

„A legjelentősebb különbsége a két időszak között az, hogy Robert Ficot nem egy parlamenti választás fosztotta meg a kormányfői poszttól, és hogy az ő pártja vezeti még mindig a kormánykoalíciót. Még fontosabb azonban, hogy Mečiartól eltérően Ficonak még mindig nagyon nagy a befolyása a kormánypolitika alakítására”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott Koziak. Szerinte az idei év nagy vesztese egyértelműen Robert Fico, akinek befolyása ugyan még nagy, mégis az ország legnagyobb hatalommal bíró funkciójáról volt kénytelen lemondani. „Ráadásul mindezt ő maga is nagy megaláztatásként éli meg” – mondta a szakértő.

 

Focus felmérés: A Smer választói elhitték Ficonak, hogy a szlovákiai tüntetéseket Soros fizeti

 

Nincs győztes

 

A másik nagy vesztes Robert Kaliňák, aki márciusban távozni kényszerült a belügyminiszteri posztról, karácsonykor pedig bejelentette, hogy lemond képviselői mandátumáról is.

 

„Belügyminiszterként hihetetlen mennyiségű botrányt tudott túlélni, és az ilyen befolyással rendelkező emberek nem szoktak önként megválni funkciójuktól, főleg nem két választás között”

 

Koziak szerint azonban igazi győztese nincs az idei évnek, Szlovákiának nincs miért büszkének lennie a  2018-as évre. Emlékeztetett, hogy idén meggyilkoltak egy újságírót, Szlovákiát számos rendkívüli horderejű botránnyal hozzák összefüggésbe, szinte az egész politikai spektrumot a politikai populizmus uralja, az ellenzéki képviselők ugyan gyakran mutatják meg magukat, de hihető vízióval, alternatívával nem nagyon tudnak előhozakodni.

 

A Smer paradox helyzetben

 

„Az év fontos eseménye, hogy peter Pellegrini váltotta a kormányfői poszton Robert Ficot, és bár Pellegrinit egyébként koronahercegként tartották számon a Smerben, az időzítésről azonban mégsem Robert Fico dönthetett, hanem a közvélemény nyomása. Robert Fico továbbra is a párt elnöke maradhatott, de kényszerű távozás a miniszterelnöki székből azt is jelenti, hogy véget eddigi hatalmi sebezhetetlensége a párton belül. Attól a pillanattól kezdve ugyanis meg kell osztania a hatalmat egy olyan emberrel, aki a közvélemény és a koalíciós partnerek számára elfogadhatóbb, mint ő.”

 

magyarázta Koziak. Úgy véli, hogy a Smeren belül tudatosították, hogy egy újabb sikeres kormányalakításnak épp Robert Fico vethet gátat azzal, hogy ismét kormányfő akarna lenni. Az érem másik oldala, hogy Fico nélkül a Smer saját választói körében nem feltétlenül szerezne kellő támogatottságot.

 

„A Smer így paradox helyzetbe kerül: Ficoval nehezen megy, de nélküle is. A párt zsákutcába jutott, aminek eredménye nem lehet más, mint preferenciái további zuhanása”

 

Focus-felmérés: Kit választanának az emberek kormányfőnek? Pellegrini jócskán lekörözte Ficot

 

Bugár politikai nyugdíjba készül

 

Koziak felhívja a figyelmet, hogy a Smer preferenciáinak korábbi zuhanása után megváltoztak az erőviszonyok is a koalícióban.

 

„Bugár Béla politikai nyugdíjba készül, amit nagyon szívesen töltene az elnöki palotában, és ehhez a tervéhez igazítja koalíción belüli tevékenységét. Nagyon érdekes a helyzet Andrej Dankoval. Ez az ember képes volt túlélni olyan elképesztően nagy sebeket – amelyeknek nagy részét ráadásul ő maga okozta – hogy nyilván már csak végtelennek tűnő ambíció tartják a politikában. Ugyanakkor a koalíciós pártok közül egyedül az SNS-nek van relatíve stabil támogatottsága, amitől egyre nagyobb önbizalmat mutat a koalíción belül”

 

véli Koziak. Szerint a Most-Híd lassan süllyed a parlamenti küszöb felé, a Smernek pedig egyre kevesebb választót sikerül majd meggyőznie. Ebben a helyzetben az előrehozott választások leginkább az SNS-nek felelnének meg, ezért tűnik úgy, hogy gyakran ezért viszi vásárra a koalíciót saját céljai elérése érdekében.

 

A Focus szerint is süllyed az MKP. Menyhárttal bizonytalan az állami támogatás is

 

Az ellenzék mulasztott

 

Az ellenzékkel kapcsolatban Koziak megjegyzi, hogy nem sikerült neki megfelelően kezelni a 2018-as eseményeket. A Kuciak-gyilkosság utáni időszakban nem ragadták meg az alkalmat a szorosabb együttműködésre. A szakértő szerint ráadásul több ellenzéki politikus szereplése inkább volt hisztérikus jellegű, és csak kevesen tudtak konstruktív víziót kínálni a választóknak.

 

„Ebben az esetben is érvényes, hogy a kormány ereje az ellenzék gyengeségében mérhető. Az ellenzék tehetetlenségét mutatja például az is, hogy mostanra sem tudtak megegyezni egy közös elnökjelöltben. És az államfőválasztások első körében erre ráfizethetnek”

 

Andrej Kiskával kapcsolatban Koziak elmondta, hogy sikeresen kezelte a Kuciak-gyilkosság után kialakult helyzetet, és korlátozott hatásköre ellenére ő javasolta a kormányzat átalakítását, ami végül meg is történt.

 

„Az elnökválasztás után így még egy politikai győzelmet arathatott Fico felett. El kell mondani, hogy a szlovák politikai térben erre eddig senki más nem volt képes, és azt is, hogy ezt Fico neki sosem fogja megbocsátani. És pont ezzel fgg össze az is, hogy Fico egyre élesebb és személyesebb kijelentéseket tesz Kiskára. Kapcsolatuk Fico oldalán már átlépte a szakmai határt, és a személyes gyűlölet felé halad”

 

Koziak azonban az is elmondta, hogy a Kiska nevéhez kapcsolódó telekbotránynál sokkal többet árthatott az államfő népszerűségének az, hogy nem indul az államfőválasztásokon és ezzel párhuzamosan nem mondja ki nyíltan, hogy milyen politikai ambíciókkal rendelkezik.

 

Fico politikai analfabétának nevezte Andrej Kiska államfőt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!