Nyitókép: Webnoviny.sk

 

Még koránt sem zárult le Miroslav Lajčák lemondása körüli mizéria. Bugár Béla a TASR-nek adott interjújában elmondta, hogy a „megállapodás” szerint a következő lépés az, hogy a smeres külügyminiszter által benyújtott lemondó nyilatkozatot Andrek Kiska államfő elfogadja, majd Peter Pellegrini kormányfő javaslatára újra azonnal ki is nevezi Lajčákot külügyminiszterré.

 

Lajčák az ENSZ migrációs paktuma miatt kialakult koalíciós feszültség okán mondott le posztjáról, amit azonban Kiska nem fogadott el. Akkor a Most-Híd mellett többen is attól tartottak, hogy Lajčák távozásával veszélybe fog kerülni Szlovákia nyugati irányultsága.

 

Mindeközben a külügyminiszter lemondását el nem fogadó Kiskát Robert Fico élesen támadta kivárása miatt, bár emellett azt nyilatkozta, hogy Lajčáknak kell döntenie a kérdésben. A sajtó korábban arról cikkezett, hogy ha a külügyminiszter személye változna, Robert Fico foglalhatná el Lajčák helyét.

 hirdetes_300x300  

 

Koalíciós feszültség

 

Többek között Peter Pellegrini sem örült annak, hogy Lajčák az ENSZ migrációs paktuma miatt ultimátumot adott a legnagyobb kormánypártnak, és igyekezett őt meggyőzni, hogy maradjon a posztján.

 

A vita elindítója az SNS volt, a szlovák nemzetiek nyújtották be azt a parlamenti határozati javaslatot, amely miatt Szlovákia végül távol maradt a Migrációs Paktumot szentesítő Marrákesi Konferenciától. Az SNS nyíltan „oroszbarátibb” politikát képvisel, míg Lajčákban a Most-Híd Szlovákia pro-európai és pro-atlanti irányultságának garanciáját látja.

 

Bugár Béla a mostani interjúban kijelentette, hogy nem gondolja, hogy Andrej Dankonak kellene diktálni a külpolitikai vonalat, mert azt a régi-új külügyminiszter teszi majd meg.

 

A kormánykoalíción belül egyre gyakoribbak a külpolitikai kérdések miatti feszültségek. A SNS vonakodása miatt egyelőre még mindig nem terjesztette a kormány a parlament elé az ország Védelmi és Biztonsági Stratégiájának dokumentumát, ami bár az SNS-es védelmi minisztérium műhelyéből származik, de Oroszország fenyegetésként szerepel benne.

 

Lajčák döntött, külügyminiszter marad. “Pellegrini és Fico is garantálta feltételeim teljesülését”

 

Hajszálrepedések

 

Korábban is voltak már villongások a Most-Híd és az SNS között, például mikor Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter szándékosan kihagyta az információ áramlásból Ondrejcsák Róbert (Most-Híd) védelmi államtitkárt.

 

Bugár Béla korábban azt is nehezményezte, hogy Szlovákia álláspontja Oroszország kérdésében gyakran „túlságosan puha”, a Kercsi incidensnél például azt nehezményezte, hogy Szlovákia hivatalosan nem nevezte agresszornak Oroszországot.

 

A Lajčák-hisztéria margójára: Kőkemény geopolitikai játszma zajlik Szlovákiában

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!