Mi kerül a Mikulás-zacskóba? Természetesen csoki, cukor és némi játék, ám ezek közül egyedül a játék nem tartalmaz cukrot, tartósítószert, és az egészséges kategóriát bőven nélkülöző hozzávalót. Mit tegyünk, ha nem akarjuk csokitúltengésbe és cukorsokkba taszítani a gyereket még ünnepekkor sem?

 

Mit hoz a Mikulás?

 

Aranyalmát, mandarint, földimogyorót, diót, mazsolát, virgácsot, madár látta kenyeret… Régen, amikor még nem éltünk ilyen jól, és csokimikulások csak elvétve fordultak elő a polcokon, a Mikulás csupa különleges, de viszonylag egészséges édességet hozott. A gyerekek nem is vártak mást. Megszokottá vált, hogy valami kis játék, és olyan gyümölcsök kerülnek az ablakba, amiket ritkán láttunk vagy nem ettünk mindennap.

 

 hirdetes_300x300  
csokimiki
Fotó: otletlada.hu

 

Ma már egészen más a helyzet, az üzleti szellem utolérte szegény Télapót is. Mit tehet mást, alkalmazkodik az igényekhez, ami azt jelenti, hogy a legmárkásabb, méregdrága csokimikulásokat, csokiszarvasokat, cukorkákat és kekszeket pakolja az egyre nagyobbra növő zsákokba. Karácsonyt csináltunk szerencsétlen Mikulásból is, és a gyerek öt vagy tíz csoki nélkül még talán panaszkodna, vagy mi éreznénk úgy, hogy nem adtunk meg mindent, ami csak lehetséges.

 

Egészség a csomagban

 

Egyszerű a megoldás: ne vegyünk annyi édességet, inkább állítsunk össze egészséges Mikulás-csomagot! Kerüljön valami más is a csomagba, egy szép kesztyű, egy mókás zokni, egy Mikulás-sapka, kifestő, vagy valami apróbb, rég vágyott játék, a gyerek nem fogja hiányolni a csokit. Lehet kapni kis kiszerelésben diót, mandulát, mogyorót, aszalt gyümölcsöket, inkább ilyen édességekkel örvendeztessük meg a gyerkőcöt!

 

mikulas-csomag
Fotó: napidoktor.hu

 

Próbáljuk ki, hogy nem édességgel oldjuk meg ezt az ünnepet, hanem más módon, mesével, élményekkel, kézműveskedéssel, dalokkal, régi történetekkel, családlátogatással, tánccal, színházzal, korcsolyázással, vicces Mikulás-sapkák viselésével – bármi jöhet, ami kiteljesíti, igazán ünneppé varázsolja ezt az egyébként elüzletiesedett napot.

 

ridikul.hu

Nyitókép: people.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!