Hány napot kell dolgoznia egy pozsonyi, eperjesi vagy kassai lakosnak azért, hogy megkeresse egy lakás négyzetméterének árát? A SME napilap kutatásából kiderül, hogy az egyes régiók között hatalmas különbségek vannak, a lakásárak azonban folyamatosan csökkennek.

 

Pozsony megyében például egy lakás vagy ház négyzetméterének átlagos ára 1725 euró körül mozog, ami legutóbb 2010-ben volt ilyen értéken. A fővárosban egy 70 négyzetméteres, háromszobás lakásért  körülbelül 120 ezer eurót kell kifizetni, a külvárosi részeken ez még 30 ezerrel többe kerül.

 

 

A legnagyobb drágulást Eperjes megyében mérték, ahol egy négyzetméter ára 31 euróval drágult, de még így is csak 784 euróba kerül. Az elemzők szerint a következő hónapokban is az árak növekedésével kell majd számolnunk.

 hirdetes_300x300  

 

dddddd
Hány napot kell dolgoznia egy új lakásért? forrás: sme.sk

 

Szakmai körökből és az ellenzék berkeiből is érkezett javaslat, hogy az állam támogathatná a bérlakások felépítését, ami csökkentené az ingatlanok áraira nehezedő nyomást. Bérlakásokból jelenleg Szlovákiában nagyon kevés van, mindössze a lakások 4 százaléka ilyen. Az állam támogathatná ezen lakások felépítését azokon a helyeken, ahol nagy a lakások iránti kereslet.

 

Miroslav Beblavý független képviselő szerint a problémán az is segíthetne, ha az állam fel tudná gyorsítani a lakásépítés folyamatát. Szerinte a piac nem képes ilyen gyorsan reagálni az emberek változó igényire,  így a lakásépítők is rengeteg problémával találkoznak.

 

A folyamaton sokat gyorsítana egy új építési törvény, ami már ugyan évek óta készül, de a mostani kormány is megígérte. A jelenlegi 1976 óta van érvényben, többször módosították azóta.

 

sme.sk
borítókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!