Dunaszerdahelyen az idén immár nyolcadszor adományoznak kitüntetéseket a város javára végzett érdemdús munka elismeréseként. Az idei díjazottak listáját e heti ülésén hagyta jóvá a városi képviselő-testület.

 

A városi díjak közül a legrangosabb a Dunaszerdahely Város Díszpolgára elismerés, amelyet 2010 óta eddig három alkalommal adományoztak.  Idén is gazdára talál ez a díj: Zsidó János esperes-plébános veheti át a hivatalos indoklás szerint a társadalmi élet területén elért kiemelkedő érdemeiért. Dunaszerdahelyen 1993-2000 között szolgálta a város magyar katolikus közösségét.

 

Zsidó János. forrás: felvidek.ma

 

Dunaszerdahely Város Pro Urbe Díját hárman kapják meg: a városban élő Munkácsy-díjas művész, Németh Ilona a kultúra területén elért rendkívüli érdemeinek elismeréseként. A közönség több installációját is láthatta a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában. Ezt a díjat adományozza a dunaszerdahelyi önkormányzat Németh Jolánnak, az egykor sikert sikerre halmozó nyárasdi kézilabdacsapat moszkvai olimpiát is megjárt játékosának, mégpedig a sport területén szerzett kimagasló érdemeinek elismeréseként.

 hirdetes_300x300  

 

Németh Ilona. kép: TASR

 

A neves kézilabdázó az utóbbi években a dunaszerdahelyi kézilabda-utánpótlás nevelésében jeleskedik.  A harmadik díjazott ebben a kategóriában Baculák Veronika kardiológus, akit a társadalom javára kifejtett munkásságának elismeréseként díjaznak. A dunaszerdahelyi kórház belgyógyászati osztályának korábbi főorvosaként Csallóköz-szerte nagy tiszteletnek és megbecsülésnek örvendett. Közéleti tevékenysége is ismert, a kilencvenes évektől az Együttélés színeiben politizált.

 

Németh Jolán (jobbról a második). forrás: dunaszerdahelyi.sk

 

Harmadik éve adják át a fiatal tehetségeknek alapított Pro Urbe Juvenis Díjat, amelyet az idén Szabó Annamária, a Dunaszerdahelyi Magángimnázium diákja vehet át a tudomány terén elért kiváló eredményeinek elismeréseként. Több pályázaton is sikeresen szerepelt, ennek köszönhetően tanulmányúton vehetett részt az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológiai Intézetében.

 

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere is adományozhat polgármesteri díjat és emléklapot, a díjazottakról személyesen dönt. Az idei díjátadó szervezői szakítanak az eddigi hagyománnyal, mivel már áprilisban a Szent György – napi ünnepségek keretében megtartják. Az előző években augusztusban a Szent István –napi ünnepségek részeként rendezték meg a díjátadót.

 

P. Vonyik Erzsébet

borítókép: Dunaszerdahelyi.sk Facebook oldala

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!