Nyitókép: Petra Véghová

 

A Csallóköz szívében élő előadóművész zenei érzéke már fiatalkorában megmutatkozott. Ovódatársai a dalolászása miatt alig tudtak délután aludni…Az éneklés mellett szívesen zongorázik, de a ceruzát is örömmel veszi kézbe, hogy képzeletének a rajzművészet terén is szárnyakat adjon. Juhos Attila magyarként a Szlovák Nemzeti Színház elismert énekese.

 

Fotó: dunaszerdahelyi.sk

 

Elődóművészi tehetsége már korán megmutatkozott. Hogy is kezdődött?


Zenei pályám illetve „életem a zenével” az óvodában kezdődött. Amikor a szüleim jöttek értem, az óvónők mindig bíztatták őket arra, hogy miután alapiskolába megyek, írassanak be zeneiskolába is. Már az oviban is örömmel dalolásztam, s volt arra is példa, hogy a gyerekek nem tudnak aludni tőlem, mivel lefekvéskor mindig énekeltem. Persze, a szüleim is tudták, hogy énekelgetek, így mindez plusz löket volt a jövőmet illetően.

 hirdetes_300x300  

 

Milyen döntést hoztak a szülei?


Ovi után beírattak a zeneiskolába, amit be is fejeztem. Az éneklésen kívül hangszeren, zongorázást is tanultam. Emellett a képzőművészetet is elvégeztem, hiszen mindig szerettem rajzolni.

 

 

Van a családban olyan rokon, aki szintén énekes (volt)?


Mindenki muzikális, de senki nem foglalkozott professzionális szinten a zenével.

 

Az egyik kedvenc műfaja ugye az opera. Hogy került ezzel kapcsolatba?


A középiskolát a Pozsonyi Állami Konzervatóriumban végeztem. Itt kezdődött minden, ahol nemcsak támogatják ezt a műfajt, hanem professzionális szinten oktatjá is. Ez idő alatt szerettem meg igazán az operát. A konzit elvégezve csakis a zenével való tevékenykedést tudtam elképzelni. Így kerültem be a Szlovák Nemzeti Színházba (SND). Az operaháznak köszönhetően „teljes erővel” az énekléssel foglalkozom. Így elmondhatnám azt is, hogy ez volt az eddigi legnagyobb siker a zenei pályámon.

 

 

Milyen egyéb sikerei voltak eddigi pályafutása során?


Nagy sikernek tartom, hogy „fiatal srác koromban” 2003-ban itt, Dunaszerdahelyen megnyertem a „Ki Mit Tud” versenyt az ének kategóriában. Erre is nagy örömmel emlékezek vissza.

 

Mi volt a legnagyobb álma, ami teljesült?


Az operaház mindig is az álmom volt. Emellett természetesen csináltam-csinálok mást is, kipróbáltam magam más munkakörbe is, de mai napig az operaház vendégénekese vagyok.

 

 

Milyen műfajokat énekel még?


Ilyen például a pop-opera, a musical. Úgy látom, ezt itt nálunk, a Csallóközben jobban „el lehet adni”.

 

Mi a tapasztalata, mennyire közkedvelt az opera a régiónkban?


Az opera annyira komoly, hogy egy bizonyos réteg az, aki imádja, élvezi. Itt nálunk a különböző kulturális rendezvényeken való fellépéseimen inkább megzenésített pop-opera, musical és örökzöldek formájában varázsolom el a közönséget. Vannak fellépéseim szállodákban, éttermekben és természetesen szülinapi bulikon, bálokban is. Sláger dalokat is énekelek, de leginkább az örökzöldek, pop- opera és musical dalokban érzem magam „otthon”.

 

Nélküled | DAC – Zsolna

Gepostet von DAC 1904 am Samstag, 25. August 2018


Milyen érzés volt a DAC – Zsolna mérkőzés kezdetén a DAC stadionban énekelni többezer néző előtt?


Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy énekelhettem a mérkőzés elején. Nagyon jó érzés volt több ezer néző előtt és velük együtt énekelni a Nélküledet. A fellépéseim és a színházi előadások után nyilván már nem volt furcsa számomra annyi ember előtt énekelni, de ennek is megvan a maga varázsa. Ha visszagondolok, még most is „libabőrös vagyok”

 

 

Úgy tudom, az egyik kedvenc idézete, a „Soha nem mondd, hogy soha”? Ennek tükrében, mi a legnagyobb, még megvalósulásra váró álma? Úgy is kérdezhetném, hogy mik a tervei, jövőbeli céljai?


A ,,soha ne mondd, hogy soha,, idézetet már gyerekkoromban is emlegettem. Azért, hogy a dolgokhoz úgy viszonyuljunk, hogy amit csinálunk, az bizony sikerülni fog, meg fogjuk csinálni. A lényeg, hogy pozitívan, hiszen soha nem tudhatja az ember, hogy merre sodorja őt az ár, ha „mindent bele ad.”

 

A jövőben is igyekszem, és mindig próbálok új dalokkal kedveskedni az embereknek a nézőknek, hallgatóknak. A közeljövőben új dalokkal, köztük nem mindennapiakkal is készülök, amelyekkel büszkélkedhetek a pop-opera világában. Céljaimat még titokban tartanám, s talán a legközelebbi beszélgetésünk során büszkélkedhetek majd vele…

 

Köszönöm a beszélgetést. Kívánom, hogy álmai váljanak valóra. 

 

Laky Erzsébet

Nyitókép: Petra Véghová

Fotók: Juhos Attila

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.