A német kormány üdvözli az Európai Bizottság javaslatait az uniós menekültügyi rendszer reformjáról és a Törökországgal szembeni vízumkényszer feltételes eltörléséről.

 

Brüsszel menekültügyi reformjavaslatai „jó irányba mutatnak” – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő szerdán berlini tájékoztatóján.

 

Az érzékeny kérdést megkerülték

 

 hirdetes_300x300  

A menekültenkénti 250 ezer eurós úgynevezett szolidaritási hozzájárulásról szóló elképzelés megítélésére irányuló kérdésre kitérő választ adott, elmondta, hogy a német kormány nem akarja külön-külön értékelni a javaslat elemeit, hanem előbb alaposan tanulmányozza a brüsszeli felvetéseket, és intenzíven részt vesz a róluk kibontakozó, várhatóan igen széles körű európai vitában.

 

Ugyanakkor kiemelte, hogy Németországnak nagyon fontos az uniós külső határ védelme, és reméli, hogy a tervezett új uniós határ- és partvédelmi szervezet ügyében az Európai Tanács soros holland elnöksége júniusban megállapodásra jut az Európai Parlamenttel, és így a szervezet már nyáron megkezdheti működését.

 

Ankarának teljesítenie kell a feltételeket

 

A Törökországgal szembeni vízumkényszer eltörlésének ügyéről szólva kiemelte, hogy Ankara nagyot lépett előre, de mind a 72 feltételt teljesítenie kell.

 

Rámutatott, hogy a tárgyalások a vízummentességről már 2013-ban elkezdődtek, amikor még „szó sem volt menekültekről”, és az EU a menekültválság közös kezeléséről kötött megállapodásban csak arra vállalt kötelezettséget, hogy felgyorsítja a vízumkényszer feloldását célzó folyamatot.

 

A német lakosság többsége nem ért egyet a Törökországgal szembeni vízumkényszer eltörlésével. Az ARD országos közszolgálati televízió szerdán ismertetett felmérése szerint 62 százalék helytelennek tartja a vízummentesség megadását a török állampolgároknak, és 33 százaléka tartja helyesnek.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!