Az orosz nyelv választható lesz Szlovákiában az alapiskolákban is, miközben a szlovákiai szakemberek jobban megismerkednek az orosz tanítási módszerekkel, beleértve a sakk oktatását is – mondta a szlovák parlamenti delegáció és az orosz parlament felsőházának (Szövetségi Tanács) moszkvai tanácskozása után Andrej Danko (SNS) házelnök.

 

Danko ismertette az orosz-szlovák együttműködés konkrét lépéseit, de megteremtették a lehetőségét a szlovák és orosz színészek kölcsönös vendéglátásának is. A szlovák parlament elnöke szerint ezek a lépések javíthatják a kapcsolatot a két nemzet között.

 

„Úgy gondolom, ez történelmileg eleve elrendeltetett. Rengeteg ember van Szlovákiában, akik még nagyon jól beszélik az orosz nyelvet és úgy gondolom, ez az egyetlen út, hogy közelebb hozzuk a két nemzetet, folyamatosan kommunikáljunk és beszéljünk a problémákról, amennyiben vannak közöttünk. Én nem érzékelek annyit az Orosz Föderációval való kapcsolatunkban, mint mások.” -mondta a házelnök.

 

 hirdetes_300x300  

Rámutatott a tényre, hogy az orosz parlament felsőháza a föderáció egyes területeinek képviselőiből tevődik össze, ezért rendkívül fontos a regionális együttműködés Oroszországgal. A Szövetségi Tanács elnöke, Valentina Matvijenko megköszönte Szlovákiának az együttműködést „azokban az időkben, amikor bonyolultak a kapcsolatok Oroszország és az EU között.”

Az oktatásügyi és kulturális együttműködésen kívül szó esett a gazdasági együttműködésről is, Danko pedig első szlovák politikusként felszólal az orosz parlament alsóházában – az Állami Dumában.

 

Teraz.sk
kép: SME

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!