Példátlannak és elképesztőnek nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottság szerdai döntését, amellyel megindította az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt.

 

Semjén Zsolt azt mondta: a döntés súlyosan sérti Lengyelország szuverenitását. „Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel nyomást gyakorol szuverén tagállamokra, és önkényesen megbüntet demokratikusan megválasztott kormányokat.”

 

Igazságtalannak nevezte, hogy a bizottság semmit nem tesz akkor, amikor egyes európai tagállamok nem tartják be az európai szerződéseket, majd „politikai alapon eljárást indít” a lengyel kormány ellen. Ez a kettős mérce tipikus esete, és az, amit most az Európai Bizottság tesz, ellentétes az európai értékekkel – jelentette ki a kormányfő helyettese.

 

 hirdetes_300x300  

A lengyel–magyar barátság és a magyar kormány elkötelezettsége a szerződések mellett egyaránt arra kötelez minket, hogy minden fórumon ellenezzük a bizottság lépését” – mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: a magyar kormány ma és a jövőben is határozottan kiáll Lengyelország mellett. „Megvédjük Lengyelországot egy igazságtalan, koncepcionális politikai eljárással szemben”.

 

A V4-ek szintjén általában összehangolt politikát folytató országok közül a szlovák uniós biztos, újabban a Smer lehetséges államfőjelöltjeként is emlegetett Maroš Šefčovič is támogatta a Lengyelország elleni eljárás elindítását.

 

MTI/DenníkN

Nyitókép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!