Legalább 7 ember meghalt, mikor a mianmari rendőrség azzal próbálta meg feloszlatni a tömeget egy tüntetésen, hogy belelőtt.

 

Mianmar Rakhine tartományában, ahol egyébként a legnagyobb számú rohingya kisebbség él, egy nacionalista buddhista ünnepség csapott át zavargásba és tüntetésbe. Több mint 4000 embert vonult az utcára és vette körbe  a tartomány kormányépületet. Felszedték a járdaköveket és rátámadtak a rendfenntartó erőkre – legalábbis a hivatalos közlések szerint.

 

„A rendőrök először figyelmeztetésül gumilövedéket lőttek ki rájuk, de mivel a tömeg nem állt meg, ezután valódi lövedékeket használtak”

 

idézte az AFP hírügynökség Colonel Myo Soe rendőrségi szóvivőt.

 hirdetes_300x300  

 

Hét Rakhine-i lakos meghalt, további 13 megsérült a rendőrök és a tüntetők közti összecsapásban. A rendőrök között 20 sebesültet számoltak.

 

A rakhinei lakosok tegnap emlékeztek meg az Arakan-dinasztia kihalásának 223. évfordulóját. A királyi családdal megszűnt létezni a régi buddhista Mrauk U királyság  is (1430-1785).

 

Hogy miért csapott át zavargásokba a megemlékezés, egyelőre nem tisztázott. Vannak olyan elképzelések, hogy a tömeg egy régészeti lelőhelyen akarta folytatni az ünnepséget, de  azt a hatóságok nem engedélyezték.

 

A rakhine egyike Mianmar (régi nevén Burma) 135 etnikumának, amelyek saját királysággal rendelkeztek a terület egyesítése előtt 1430-1785 között. A térség rendkívül elszegényedett és leszakadt, az rakhinéknek nem túl jó viszonya a jelenlegi mianamri államvezetéssel, amelyben a bamar etnikum tagjai dominálnak.

 

A rakhinék elutasítják a rohingyákat is, és Minamar épp nemrég írt alá egy egyezményt a Bangladesbe menekülő muszlim népcsoport visszaköltöztetéséről. A rohingyáknak tavaly augusztusban kellett menekülniük Rakhine államból a brutális katonai fellépés elől, amelyet nyugaton gyakran nyílt népirtásként emlegetnek. A muszlim kisebbséget a buddhista rakhinék nem látják szívesen, bár generációk óta élnek egymás mellett.

 

DWnews.com

Nyitókép: nytimes.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!