A republikánus Donald Trump amerikai elnök adminisztrációja bejelentette, hogy folytatni kívánja a Barack Obama által megkezdett nukleáris doktrínát, de jóval keményebben fog viseltetni Oroszországgal szemben.

 

A Fehér Ház bejelentése szerint „egyértelművé kell tenni Oroszország számára”, hogy bármilyen nukleáris csapásért Európában „elfogadhatatlanul magas árat kell fizetnie”.

 

Arra nem tért ki, hogy növelni fogják-e a nukleáris csapásmérő eszközök számát. Trump legutóbbi kongresszusi felszólalásában a korábbi retorikájával ellentétben már nem beszélt az amerikai atomarzenál bővítéséről, de kijelentette, hogy az USA ütőerejének „kellően elrettentőnek” kell lennie.

 

 hirdetes_300x300  

A most bemutatott doktrína Észak-Koreával is foglalkozik. Úgy fogalmaz, hogy Észak-Korea „egyértelműen komoly fenyegetést jelent” az USA és szövetségesei számára, és „bármilyen USA-ra vagy szövetségeseire mért észak-korai automcsapás phenjani rezsim végét jelentené”.

 

Az USA figyelme az utóbbi időben egyre inkább Kína felé irányul, és ez a doktrínából is kitűnik. Nukleáris fegyverkezésben az új kihívó Washington számára Peking, és leszögezi, hogy az amerikai ütőerő úgy van  kiépítve a térségben (Kelet- és Dél-Kelet-Ázsia), hogy Kínának véletlenül se jusson eszébe hatalmát nukleáris elrettentő eszközökkel kiterjeszteni.

 

Teraz.sk

Nyitókép: businessinsider.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!