Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szlovák Biztonsági Tanács mai ülésén úgy határozott, hogy a Szkripal-ügy kapcsán egyelőre nem utasít ki orosz diplomatákat – ahogy azt 19 másik európai ország tette –, hanem először hazarendeli konzultációra a moszkvai szlovák nagykövetet.

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a döntést „súlyos diplomáciai lépésnek” nevezte, amelyre Szlovákia fennállásának 25 éve alatt nem került sor. Pellegrini hozzátette, Szlovákia kétségtelenül az EU és a NATO része, és teljesíteni fogja az ebből származó kötelezettségeket.

 

Robert Fico ex-kormányfő, a Smer elnöke facebookon közzétett videóüzenetében „helyes lépésnek” nevezte a nagykövet visszahívását, egyúttal örömét fejezte ki, hogy Szlovákia „szuverén országként, mérsékelt álláspontot képvisel”.

 

 hirdetes_300x300  

Andrej Danko (SNS) házelnök szerint a szlovák nagykövet hazarendelésének döntése „pillanatnyilag a lehető legtöbb”, ami Szlovákiától elvárható.

 

Andrej Kiska államfő szerint a biztonsági tanács döntését első lépésként „helyesnek tartja, de nem elégségesnek”. Úgy véli, hogy az új kormány határozatlansága egy szövetségese támogatásának elmulasztásában diplomáciai „károkat okoz”.

 

A Visegrádi Négyeken belül Magyarország 1, Csehország 3, Lengyelország 4 orosz diplomatát utasít ki.

 

Teraz.sk

Nyitókép: twcenter.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!