Washingtoni találkozót javasolt Donald Trump amerikai elnök Vlagyimir Putyinnak kettejük március 20-i, még a diplomaták kölcsönös kiutasítását megelőző telefonbeszélgetése alkalmából, de a csúcs előkészítése még nem kezdődött meg – jelentette ki Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója hétfőn Moszkvában.

 

„Amikor elnökeink telefonon beszéltek egymással, akkor Trump azt javasolta, hogy találkozzanak Washingtonban” – mondta újságíróknak Usakov, hozzátéve, hogy „maga Trump tett javaslatot egy ilyen találkozóra”.

 

A tanácsadó szerint konkrét időpontról ugyanakkor nem esett szó. Hangot adott reményének, hogy „ha minden normálisan alakul”, akkor az amerikaiak „nem tagadják meg a csúcs megrendezésének megtárgyalására vonatkozó javaslatukat”.

 

 hirdetes_300x300  

Elmondta, hogy a csúcstalálkozó előkészítése a két vezető beszélgetését követően nem kezdődött el, de a Kreml azt reméli, hogy hamarosan beindul a munka, mert egy ilyen csúcs mindkét ország, de az egész nemzetközi közösség számára fontos lenne. Usakov szerint Moszkva abból indul ki, hogy a kiutasítások nyomán megüresedő diplomáciai státusok fokozatosan feltöltődnek majd.

 

„Arról, hogy ez mennyire valósul majd meg a gyakorlatban, egyelőre nehéz beszélni, mert a mi diplomatáink már elutaztak Amerikából, az amerikaiak pedig még nem” – mondta.

 

„Szeretnénk bízni abban, hogy azokat a lépéseket, amelyeket az amerikaiak tökéletesen bizonyítatlan vádak alapján tettek meg, le fogják állítani” – nyilatkozott a tanácsadó, hozzátéve, hogy ez lehetővé tenné egy „nagyon komoly, konstruktív párbeszéd” megkezdését.

 

Usakov hangsúlyozta, hogy Moszkva kénytelen volt szimmetrikus választ adni 60 diplomatájának kiutasítására és főkonzultusának bezáratására.

 

MTI

Nyitókép: cnn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!