Szlovákia lakossága számára a család után a második legnagyobb érték a munka. Tavaly a válaszadók 67 százaléka vélekedett úgy, hogy a munka az egyik legfontosabb dolog az életében. Mindez abból a felmérésből derül ki, amit a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete végzett el 2017 szeptembere és novembere között.

 

Az intézet a kutatáson belül arra volt kíváncsi, hogy a válaszadók életében milyen szerepe van a családnak, a munkának, a vallásnak, a barátoknak és ismerősöknek, a szabadidőnek és a politikának.

 

A legfontosabb aspektus, mely szerint az emberek megítélik a munkahelyüket és az állásukat, az nem más, mint a díjazás. A megkérdezettek 85,8 százaléka fontosnak véli a jó keresetet. Szlovákia lakossága jóval több esetben elégedett a munkájával és az állásával, mintsem elégedetlen” – konstatálta az intézet.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákia lakossága szerint a munkahely értékelés során az egyik legfontosabb tényező a díjazás. A jó munka második legfontosabb tényezője a megfelelő munkaidő, amit a 2008-as évhez viszonyítva 20 százalékponttal emelkedett (66,3 százalékra).

 

A minőségi munkahely harmadik leggyakoribb tényezője az önmegvalósítás lehetősége, tehát egy olyan munkahely, ahol „van lehetőség valamit elérni” (49,6 %). Szintén gyakori önmegvalósítási tényező volt a „személyes kezdeményezés megvalósítása is” (47,3 %). „Mindkét tényező azt mutatja, hogy az emberek úgy tekintenek a munkahelyükre, mint egy olyan helyre, ahol érvényesíthetik a tulajdonságaikat, megtalálhatják önmagukat és a belső nyugalmukat” – magyarázta az intézet.

 

A jó fizetést főként a több mint 100 ezer lakosú városok lakosai hangsúlyozták: a Pozsonyi kerületből a lakosok 99 %-a, a Kassai kerületből a lakosok 93 %-a, míg az Eperjesi kerületből a lakosok 75 %-a.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Premeny

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!