Azzal, hogy Szlovákia átvette a V4 soros elnöki posztját Magyarországtól július 1-jével, feléledt a remény, hogy Ukrajna szorosabbá teheti kapcsolatait az országcsoporttal, sőt, számol azzal is, hogy a V4-ből V5 lesz – írja az UNIAN ukrán hírügynökség az Emerging Europe cikkére hivatkozva.

 

A hírügynökség szerint a magyar elnökség ideje alatt „Budapest ignorálta” Ukrajna többszöri, ez irányba tett javaslatát, elsősorban a magyar kisebbségeket hátrányosan érintő kormányzati döntések miatt.

 

A Visegrádi Négyek 2004-től egy közös megállapodás szerint segítenek a harmadik (unión kívüli) országoknak az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozás előkészítésében. Ukrajnával e tekintetben 2014-ben, a Krím annektálása után erősödtek meg a kapcsolatok. Az UNIAN szerint a visegrádiak voltak az elsők, akik kiálltak Ukrajna területi integritása mellett, ma pedig Ukrajna a legnagyobb haszonélvezője az Visegrádi Alap nyújtotta támogatásoknak.

 

 hirdetes_300x300  

Ma azonban az ukrajnai nemzeti kisebbségek sérelmére történő törvénymódosítások (állampolgársági és oktatási törvény) megrontották Kijev kapcsolatát elsősorban Magyarországgal. Csehországban Miloš Zeman köztársasági elnökkel rúgták össze port amiatt, hogy Zeman szerint Ukrajnának ne legyenek illúzió a Krím kapcsán.

 

Most azonban, hogy július elején Szlovákia látja el a V4 elnökségi feladatait, Kijev úgy véli, hogy van esélye.

 

Unian.info

Nyitókép: Emerging Europe

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!