Komoly feszültség alakult ki a világ legnagyobb katonai hatalmai között, miután Oroszország katonai technológiát adott el Kínának, amellyel – az USA szerint – Peking megszegte az amerikai szankciós törvényt. Washington válaszul újabb 33 orosz vállalkozót és céget vett fel szankciós feketelistájára.

 

Kína ma felszólította az Egyesült Államokat, hogy törölje el a csütörtökön, kínai katonai ügynökségre kirótt büntetőintézkedéseket. Az ügynökség elleni szankciókat az oroszok sem hagyták szó nélkül, Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a szankciók veszélybe sodorják a „globális stabilitást”, és hogy a Moszkvára gyakorolt nyomás úgysem ér el semmilyen eredményt.

 

„Szankciókkal az USA semmilyen feltételt sem diktálhat Oroszországnak”

 

mondta Rjabkov, hozzátéve, hogy „jobb lenne, ha Washington nem játszana a tűzzel, mert az veszélyes lehet”.

 hirdetes_300x300  

 

A kínai hadsereg tíz Suchoj-35 típusú vadászgépet vásárolt Oroszországtól, illetve a legmodernebb orosz S-400-as légvédelmi rendszereket – megjegyezzük, az oroszok először vonakodtak az üzlettől, mert féltek, hogy Kína lemásolja a technológiát.

 

Az USA szerint ezzel megsértették a 2017-benhozott szankciós törvényt. A kínai katonai beszerzőügynökség és igazgatója megbüntetésén túl újabb 33 orosz vállalkozóval és céggel bővítették a feketelistát, így az már 72 nevet tartalmaz.

 

CTK

Nyitókép: Youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!