Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter egy szó nélkül távozott az elnöki palotából, ahol Andrej Kiska államfővel találkozott. A szlovák diplomácia vezetője az ENSZ migrációs paktumát elutasító parlamenti határozat miatt akarja benyújtani a lemondását, ami hatalmas feszültséget gerjesztett a kormánypártok között. A Most-Híd Szlovákia nyugati irányultsága miatt aggódik.

 

Rövid egyeztetés után Miroslav Lajčák külügyminiszter egy szó nélkül távozott az elnöki palotából, ahova azért ment, hogy hivatalosan is benyújtsa lemondását, amit a múlt csütörtökön már bejelentett. Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a hétvégén is igyekezett meggyőzni Lajčákot, hogy maradjon. A baloldali lapok kommentátorai szerint Robert Fico keze is benne van a dolgok eszkalálódásában, mivel az ENSZ paktumának elfogadása után kijelentette, hogy Szlovákiának totálisan el kell utasítani a paktumot, de a kormánynak meg kell tartania Lajčákot a külügyminiszteri székben. A vita akkor azonban már annyira elfajult, hogy a Fico által említett célok nyilvánvalóan egymást kizáróak voltak. Sajtóértesülések szerint , ha megüresedik a külügyi tárcavezetői poszt, azt Robert Fico ex-kormányfő foglalhatná el.

 

A mai találkozóról sem Lajčák, sem Kiska államfő nem nyilatkozott. Kiska délután 14:00-kor tart majd sajtótájékoztatót, rögtön utána pedig Lajčák is kamerák elé áll.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!