A klímaváltozás már a napi „feltétlenül szükséges” kategóriába sorolható italunkat, az ébredéshez és napi frissességhez elengedhetetlenül fontos kávénkat is veszélyezteti egy most megjelent jelentés szerint.

 

A jelentést a legújabb kutatási eredmények alapján egy ausztráliai non-profit szervezet, a Klímakutató Intézet (Climate Institute) készítette el, az eredményekről a The New York Times számolt be online kiadásában. A friss kutatások összevetve a rendelkezésre álló szakirodalommal azt jelzik, hogy az éghajlatváltozás komoly negatív hatást gyakorolhat a világ kávékínálatára.

 

Több száz millió dolláros veszteségek

 

 hirdetes_300x300  

A jelentés elsősorban annak a fokozott veszélyére figyelmeztet, amit a hőmérséklet emelkedése jelent a mezőgazdasági területekre. Az éghajlatváltozás ötven százalékkal csökkenti a kávétermelésre alkalmas, globális terület nagyságát.

 

gua45f9c
Fotó: Kávéklub

 

A jelentés hozzáteszi, hogy mindamellett, hogy eltűnik az a föld, amelyen a kávécserjék növekednek, a melegebb időjárás utat enged a növényeket fenyegető betegségeknek és kártevőknek. Egy másik beszámoló szerint ráadásul mindez évente több száz millió dolláros veszteséget jelentenek a kávétermelőknek.

 

A jelentés azt is kimutatta, hogy az úgynevezett „bab-öv” országokban (Kolumbia, Mexikó, Brazília, Etiópia és Vietnam), ahol eddig az éghajlati tényezők legkedvezőbb arányával találkozunk, ma már kevésbé optimálisak a kávétermesztés feltételei a drasztikusan változó időjárási jelenségek miatt. A kutatók szerint ez is az éghajlatváltozásnak tudható be.

 

Százmillió állás kerülhet veszélybe

 

A kávé körülbelül 125 millió ember megélhetését támogatja szerte a világon, köztük a leginkább kirekesztett és szegény fejlődő országokban élőket” – mondta a Nemzetközi Kávészervezet egy jelentésre hivatkozva. – „Ha nem teszünk valamit hamarosan, akkor a következmények abszolút megsemmisítők lesznek.”

 

Forrás: origo.hu/New York Times

Nyitókép: ripost.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!