A szerencsejáték elleni petíciót a felnőttkorú pozsonyiak közül eddig 104 ezren írták alá. Ha a kezdeményezés sikeres lesz, a szerencsejáték-termek és kaszinótulajdonosok szerződéseit nem hosszabbítják meg a lejártukkor. Az érintett vállalkozók szerint a helyi politika elutasítja a párbeszédet és csupán magára szeretné irányítani a figyelmet.

 

Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere szerint a sikeres aláírásgyűjtéssel lehetőség adódik a törvény megváltoztatására, mely jelen állapotában kötelezi a várost a működési engedély kiadására, amennyiben a vállalkozó teljesíti a törvénybe foglalt feltételeket.

 

A cél, hogy a települések (nem csak Pozsony) általános érvényű rendeletekkel (VZN)  szabályozni és korlátozni tudják a játékautomaták üzemeltetését.

 

 hirdetes_300x300  
Cas.sk
Ivo Nesrovnal. Kép: cas.sk

 

Vannak hátulütői a változtatásnak

 

A petíció sikere azonban áldozatokkal jár. Pozsony könnyen a csehországi Brünn (Brno) sorsára juthat, ahol a tiltó rendelkezés életbe lépése után óriási mértékben terjedtek el az illegális és ellenőrizetlen játékbarlangok. A problémával a cseh városok a mai napig küzdenek.

 

A mapynelegalnihohazardu.eu nevű honlap adatai szerint Csehországban jelenleg 402 illegálisan üzemeltetett játékterem működik, a legtöbb Prágában és Brünnben. Nem fizetnek adót sem, és lehetetlen ellenőrizni atevékenységüket.

 

A Szerencsejáték Szövetség szerint Szlovákiában a szerencsejáték-biznisz jogszerűen működő szektor, ami 14 ezer munkahelyet biztosít, és épp a legalizálása miatt szinte nincs illegális szerencsjáték az országban. Szerintük a petíció ezen változtathat.

 

A játékautomaták ideje is lassan lejár. Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Lengyelország az online szerencsejáték-szolgáltatók legkedveltebb közép-európai célpontjai. Jelenleg nagyon nehéz szabályozni a virtuális játéktermek piacát, mret az internet cenzúrázása nem megenegedett (a legtöbb esetben). Forrás: HNonline.sk
A játékautomaták ideje is lassan lejár. Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Lengyelország az online szerencsejáték-szolgáltatók legkedveltebb közép-európai célpontjai. Jelenleg nagyon nehéz szabályozni a virtuális játéktermek piacát, meet az internet cenzúrázása (a legtöbb esetben) nem megengedett. Forrás: HNonline.sk

 

Danielis, a szövetség szóvivője szerint a legálisan működtethető játéktermek a legjobb és leginkább ellenőrizhető szolgáltatások Szlovákiában. Közvetlen érintkezésben vannak a Pénzügyi Főigazgatósággal, a Pénzügyminisztériummal, folyamatosak a szigorú ellenőrzések. Az adatokhoz a hatóságok bármikor hozzáférhetnek, és aki ilyen termet akar működtetni, 750 ezer eurónyi kauciót kell letennie.

 

Danielis azt állítja, hogy a szerencsejáték kitiltásával az állam és a települések körülbelül 170 millió eurós bevételkiesést könyvelhetnek majd el.

 

Elviselhetetlen méreteket öltött

 

Pozsony főpolgármestere szerint a szerencsejáték a városban elviselhetetlen méreteket öltött, és korlátozását a lakosok is támogatják. Nesrovnal szerint a településeknek meg kell adni a jogot, hogy eldönthessék, hol engedélyezik, és hol nem a játéktermek működtetését. Nem szabadna iskolák, vagy más oktatási intézmények, elvonók és hasonló intézetek közelében elhelyezni őket.

 

Danielis azt állítja, hogy a Nesrovnal által felvázolt szabályozással szemben nincs kifogásuk, de nagyon zavaró, hogy a helyi politikusok nem hajlandóak normális keretek között vitát folytatni erről a kérdésről.

 

„Ha azt állítják, hogy a játékautomaták száma nőtt, hazudnak. Az utolsó hét évben számuk 40 százalékkal visszaesett vissza”

 

mondta Danielis. Arról nem közölt adatokat, hogy a szerencsejátékosok száma mennyivel nőtt vagy csökkent az elmúlt években.

 

847x450_hazard-847x477
Forrás: Vrakun.sk

 

5,5 milliós bevételtől esne el a főváros

 

A főváros költségvetése az idei évre 5,5 millió eurós adóbevétellel számolt a szerencsejáték-forgalomból. A főpolgármester ezért a radikális aktivistáktól eltérően nem beszél teljes tilalomról, csupán korlátozásról és szabályozásról.

 

„Nem nézhetünk mindent kizárólag pénzügyi szemüvegen keresztül. A szerencsejáték korlátozása tisztább lakókörnyezetet, kevesebb társadalmi problémát és biztonságosabb utcákat jelent”,

 

mondta Nesrovnal.

 

Amennyiben sikerül összegyűjteni a szükséges 106 ezer aláírást, a petíciót a törvény által előírt módon az önkormányzat elé terjesztik és javaslatot tesznek az általános érvényű rendelet módosítására, vagyis a szerencsejáték kitiltására a város egész területéről. A rendeletelfogadása után a még érvényes szerződések lejáratukig hatályban maradnak. Meghosszabbításukra azonban már nem kerülhet sor.

 

eTrend.sk

Nyitókép: dnesky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!