A Kongói Demokratikus Köztársaságban épülhet meg a világ legnagyobb vízierőmúve, melynek áramtermelése Afrika áramfogyasztásának akár 40 százalékát is képes lenne kielégíteni.

 

A projekthez azonban még nem készült természertvédelmi hatástanulmány, illetve az is biztosnak látszik, hogy az erőmű miatt tízezreknek kellene elhagyni otthonaikat.

 

20 atomerőmű teljesítménye

 

 hirdetes_300x300  

A projekt első lépése a Inga 3 nevű gát megépítése lenne. Az építkezést néhány hónapon belül megkezdhetik, a gáthoz tervezett erőmű 4800MW áramot lesz képes előállítani. Ez a mennyiség az Orlík vízierőmű tizenháromszorosa.

 

Ez azonban csak a kezdet. A projekt kicsúcsosodása egy giga duzzasztógát megépítése lenne. Az úgynevezett Grand Inga gát felépítése 90 milliárt euróba kerülne, és a mellé tervezett erőmű 45 000MW áramot lenne képes előállítani. Ez a teljesítmény nagyjából húsz nagyobb atomerőmű teljesítményével egyenértékű.

 

Az építkezésnek azonban ellenzői is akadnak. Az International Rivers szervezet szerint a projekt ellentétben állhat a duzzasztógátak építéséről szóló nemzetközi szabályozásokkal.

 

Peter Bosshard, a szerevezet elnöke szerint a projekt szerzői teljes mértékben figyelmen kívül hagyják annak természeti hatásait. Az építkezés főleg a halak élőhelyére lehet kihatással, illetve megemlíti még, hogy az Inga 3 gát építése miatt 35 ezer embernek kell majd elhagyni az otthonát. Ez a szám később további 25 ezerrel emelkedhet.

 

Kínai befolyás

 

Bruno Kapadji az International Rivers szervezettel folytatott megbeszélések során elismerte, hogy a környezetvédelmi hatástanulmány nem lesz kész az építkezések kezdetéig.

 

Döntenünk kellett. Az embereknek kell az energia. Ezért azt a célt tűztük ki, hogy áramot adunk nekik

 

– mondta a projektvezető.

 

Az energiatöbletet Kongo exportálná.

 

A nyersanyagárak esnek, hasznot kell termelnünk. Ha elég áramunk lesz, mint Kanadának vagy Uruguajnak, akkor nem kell félnünk semmijen problémától

 

– magyarázta el Kapadji.

 

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya azért is siet a beruházással, mivel szerződésben vállalta, hogy 2021-től áramot fog exportálni a Dél-Afrikai Köztársaságba.

 

Az építést két gátépítésre szakosodott kínai óriáscég fogja végezni. A kezdés novemberben várható.

 

A helyztetet bonyolítja, hogy a kínai kormány arra utasította az ország építési vállalatait, hogy ne kezdjenek bele olyan projektekbe, ahol nem készült környezetvédelmi hatástanulmány.

 

Kapadji azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy a fő tanulmányok már elkészültek, és nem mutattak jelentős káros hatásokat, a többi tanulány elfogadása pedig csak idő kérdése.

 

forrás: hnonline.sk

nyitókép:hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!